wołowina na ognisku w kotle po chińsku

niezwykła pyszność gotowana w naturze! Obfite i jasne danie z nutami kuchni chińskiej, jest przygotowywane szybko, dzięki drobnemu pokrojeniu wszystkich składników. Zapach ognia nada mięsu szczególny akcent.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 21 % 7 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować wołowinę na ognisku w kotle? Której części tuszu do rzęs lepiej użyć? Do przepisu weź świeżą miazgę wołową. Dobrze sprawdza się polędwica bez żył lub antrykot. Wytnij żyły i folię z mięsa, jeśli są dostępne. Pokrój miąższ cienkim, ostrym nożem na małe kawałki o małej grubości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby wygodniej było pokroić mięso, wyślij je na chwilę do zamrażarki, aby filet był lekko zamrożony, a następnie łatwo pokrój wołowinę na te same małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj resztę składników w ten sam sposób. Użyłem cebuli, papryki i czosnku. W razie potrzeby możesz wziąć ostrą paprykę (nasze danie było przeznaczone dla dzieci, więc tym razem obyliśmy się bez niego).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i czosnek. Opłucz je i pieprz w czystej wodzie. Pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona łodygami. Użyłem kilku kawałków bardzo małej cebuli w przepisie, aby uzyskać piękno serwowania gotowego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal ognisko, rozgrzej kocioł.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie posiekaj warzywa. Pokrój paprykę w cienkie paski, a cebulę w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj opatrunek. Połącz sos sojowy, skrobię, sól i cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny do kotła i rozgrzej go. Posmaruj brzegi kotła olejem, aby podczas dalszego smażenia kawałki mięsa nie przykleiły się do ścian naczyń. Utrzymuj ognisko pod kotłem na maksimum.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij mięso do kotła i ciągle mieszając gotuj, aż na każdym kawałku pojawią się złote boki (10 do 15 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zrób ognisko pod kotłem nieco poniżej średniej i smaż mięso, aż będzie ugotowane, czasami mieszając. Ponieważ kawałki są małe, szybko się ugotują (Zajęło mi to około 15 minut).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wrzuć drewno do ognia, spraw, by ogień był silny. Wyślij paprykę, cebulę i czosnek do kotła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mieszając, smaż wszystko razem przez około 5-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej sos do kotła, intensywnie mieszając naczynie, aby sos był równomiernie rozłożony na wszystkie kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj, aż sos zgęstnieje, zajmuje to tylko trochę czasu. Wołowina jest gotowa, możesz podać!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania sugeruj, aby każdy posypał mięso drobno posiekaną zieloną cebulą lub innymi ziołami.

gotowe danie można posypać ziela angielskiego lub mielonego chili do smaku.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy