skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój filet z czarnego grenadiera na małe kawałki (3-4 cm) i osusz ręcznikami papierowymi (wchłoną nadmiar wilgoci). Następnie zwiń rybę w skrobię i smaż na oleju roślinnym na jasnozłoty kolor. Połóż gotowe kawałki na ręcznikach papierowych.
Krok 2:
Przygotuj warzywa do gulaszu: grubo posiekaj cebulę i paprykę, obierz seler i pokrój w plastry, usuń skórkę z pomidorów i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Umyj patelnię po rybie i podgrzej. Dodaj olej roślinny i podsmaż warzywa, układając je kolejno na szybkowarze, aby zapewnić równomierne smażenie: cebulę i paprykę, następnie seler, a na koniec pomidory i czosnek.
Krok 4:
Na patelnię do warzyw wyślij smażone kawałki ryby. Dodaj wodę, pesto, sól i cukier. Dusić gulasz na średnim ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawaj danie na głębokim talerzu, udekorowane ziołami.
mięso czarnego grenadiera jest praktycznie białkiem referencyjnym! Jest doskonale wchłaniany przez organizm. Ponadto ta ryba głębinowa nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń ani pasożytów, a zatem nie wymaga surowej obróbki temperaturowej. Możesz nawet jeść na surowo, ale jeszcze lepiej będzie użyć go do przygotowania gulaszu z warzywami zgodnie ze sprawdzoną recepturą szefa Władywostoku Wiaczesława Anzulisa.
ta ryba jest sprzedawana w postaci mrożonych patroszonych tusz. Cięcie jest dość proste: Grenadier ma niewiele dużych kości i wcale nie ma małych. Jego mięso jest soczyste i dość gęste, ze słodkawym posmakiem. Grenadier można upiec przynajmniej filet, nawet całą tuszę, dusić, smażyć, dodawać do zup. Z tej ryby powstają również wspaniałe ciasta.
sklepy często sprzedają zarówno czarnego grenadiera, jak i małookiego makrurusa pod tą samą nazwą. Ale odróżnienie ich jest proste: czarny Grenadier pokryty jest twardą ciemnoszarą skórą, a jego wodnisty krewny wyróżnia się prawie całkowitym brakiem łusek - jego skóra jest biała, pokryta siateczkowym wzorem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g