gulasz z czarnego grenadiera i warzyw

Prosty i szybki lunch ze zdrowymi rybami głębinowymi. Pyszny obiad ze zdrową rybą głębinową, która świetnie komponuje się z warzywami i włoskim pesto. Tylko 250 g czarnego grenadiera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe!
Evgeniya_KokoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 47 % 16 g
208 kcal
IG: 94 / 0 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój filet z czarnego grenadiera na małe kawałki (3-4 cm) i osusz ręcznikami papierowymi (wchłoną nadmiar wilgoci). Następnie zwiń rybę w skrobię i smaż na oleju roślinnym na jasnozłoty kolor. Połóż gotowe kawałki na ręcznikach papierowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warzywa do gulaszu: grubo posiekaj cebulę i paprykę, obierz seler i pokrój w plastry, usuń skórkę z pomidorów i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj patelnię po rybie i podgrzej. Dodaj olej roślinny i podsmaż warzywa, układając je kolejno na szybkowarze, aby zapewnić równomierne smażenie: cebulę i paprykę, następnie seler, a na koniec pomidory i czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię do warzyw wyślij smażone kawałki ryby. Dodaj wodę, pesto, sól i cukier. Dusić gulasz na średnim ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawaj danie na głębokim talerzu, udekorowane ziołami.

mięso czarnego grenadiera jest praktycznie białkiem referencyjnym! Jest doskonale wchłaniany przez organizm. Ponadto ta ryba głębinowa nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń ani pasożytów, a zatem nie wymaga surowej obróbki temperaturowej. Możesz nawet jeść na surowo, ale jeszcze lepiej będzie użyć go do przygotowania gulaszu z warzywami zgodnie ze sprawdzoną recepturą szefa Władywostoku Wiaczesława Anzulisa.

ta ryba jest sprzedawana w postaci mrożonych patroszonych tusz. Cięcie jest dość proste: Grenadier ma niewiele dużych kości i wcale nie ma małych. Jego mięso jest soczyste i dość gęste, ze słodkawym posmakiem. Grenadier można upiec przynajmniej filet, nawet całą tuszę, dusić, smażyć, dodawać do zup. Z tej ryby powstają również wspaniałe ciasta.

sklepy często sprzedają zarówno czarnego grenadiera, jak i małookiego makrurusa pod tą samą nazwą. Ale odróżnienie ich jest proste: czarny Grenadier pokryty jest twardą ciemnoszarą skórą, a jego wodnisty krewny wyróżnia się prawie całkowitym brakiem łusek - jego skóra jest biała, pokryta siateczkowym wzorem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Sos Pesto - 565   kcal/100g

Podobne przepisy