skład / składniki
metoda gotowania
w ciepłym mleku hodujemy drożdże, cukier, sól, połowę porcji mąki, żółtka (jeśli chcesz, możesz najpierw zrobić ciasto, aby aktywować suche drożdże, nie zrobiliśmy tego). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć 2 razy. Należy go dwukrotnie ugniatać.
następnie wlej stopione (ale nie gorące) masło do ciasta, dodaj cukier waniliowy i drugą część mąki. Dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze 2 razy.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm i pokrój koła o średnicy około 10 cm.
Przenieś donaty na blachę do pieczenia posypaną mąką i umieść w ciepłym miejscu, aby rosły przez 20 minut.
podgrzej głęboką patelnię i wlej do niej olej roślinny, aby pączki unosiły się w niej podczas smażenia. Smażyć z obu stron na gorącym oleju na złoty kolor. Pączki smażą się bardzo szybko!!! Cały proces gotowania wymaga podniesienia ciasta.
Przenieś gotowe pączki na ręcznik papierowy lub serwetkę, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
czekoladę rozpuść w łaźni wodnej (można w kuchence mikrofalowej), rozcieńczyć mlekiem (lub śmietaną) i zagnieść do uzyskania gładkości.
zanurz każdy pączek z jednej strony w czekoladzie i przenieś na półmisek.
od siebie dodam, że te donaty są o wiele smaczniejsze nie z polewą czekoladową, ale z kremową!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g