Donats z lukrem

niezwykle pyszne pączki bezwarunkowo podbiją twoje serce! Absolutnie niesamowity smak ciasta! Tak sobie wyobrażałem Amerykańskie pączki)) ogólnie rzecz biorąc, okazały się po prostu na moje osobiste zamówienie)) niezbyt słodkie, wydaje się, że w cieście jest trochę twarogu, taki ma "ziarnisty" smak. Z mlekiem idą z hukiem. Z kawą też jest bardzo smaczna! Na wyjściu są 22 pączki. Znalazłem absolutnie niesamowity przepis na Amerykańskie pączki Donats i poprosiłem męża, aby ugotował je na weekend))) Niestety i ach, ale pączki zjadły się bardzo szybko. Za aparat złapałem się za późno (mój mąż nie lubi robić zdjęć tego, co gotuje) Tak, w naszej rodzinie kuchnia to sprawa męska) Dziękuję Jamie Oliver za to!!!
AdminAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 51 % 38 g
węglowodany 42 % 31 g
483 kcal
IG: 3 / 3 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

w ciepłym mleku hodujemy drożdże, cukier, sól, połowę porcji mąki, żółtka (jeśli chcesz, możesz najpierw zrobić ciasto, aby aktywować suche drożdże, nie zrobiliśmy tego). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć 2 razy. Należy go dwukrotnie ugniatać.

następnie wlej stopione (ale nie gorące) masło do ciasta, dodaj cukier waniliowy i drugą część mąki. Dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze 2 razy.

rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm i pokrój koła o średnicy około 10 cm.

Przenieś donaty na blachę do pieczenia posypaną mąką i umieść w ciepłym miejscu, aby rosły przez 20 minut.

podgrzej głęboką patelnię i wlej do niej olej roślinny, aby pączki unosiły się w niej podczas smażenia. Smażyć z obu stron na gorącym oleju na złoty kolor. Pączki smażą się bardzo szybko!!! Cały proces gotowania wymaga podniesienia ciasta.

Przenieś gotowe pączki na ręcznik papierowy lub serwetkę, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

czekoladę rozpuść w łaźni wodnej (można w kuchence mikrofalowej), rozcieńczyć mlekiem (lub śmietaną) i zagnieść do uzyskania gładkości.

zanurz każdy pączek z jednej strony w czekoladzie i przenieś na półmisek.
od siebie dodam, że te donaty są o wiele smaczniejsze nie z polewą czekoladową, ale z kremową!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy