serniki twarogowe z wiśniami

najlepszy początek dnia to wiśnia! Serniki twarogowe z wiśniami przydadzą się przy okazji, jeśli potrzebujesz nie tylko smacznego, ale także niezwykłego i pięknego śniadania. To danie zasługuje na wejście do menu kawiarni lub restauracji, a twoja rodzina to doceni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 62 % 29 g
203 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki na serniki. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Tłuszcz nie ma większego znaczenia. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez ziaren. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty, ubij go blenderem zanurzeniowym lub przetrzyj przez sito. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć zarówno świeże letnie, jak i mrożone wiśnie, w tym przypadku pyszne nadziewane serniki są dostępne przez cały rok. Jeśli wiśnie są świeże, umyj je, osusz i usuń ogony i pestki. Rozłóż wiśnie na papierowej serwetce, aby wchłonąć nadmiar soku. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw je rozmrozić, a także położyć jagody na serwetce. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 50 g, więc weź jagody z marginesem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz twaróg, jajko, cukier, wanilinę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa okaże się dość płynna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, pozostawiając 2 łyżki. do panierowania serników. Zagnieść plastikowe lepkie ciasto. Mąka może być potrzebna mniej lub bardziej, w zależności od wilgotności twarogu i całkowitej wilgotności powstałej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami podziel ciasto na 8-9 kulek tego samego rozmiaru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę. Połóż 3-4 jagody wiśni na cieście. Jeśli ciasto mocno przylega do dłoni, zwilż ręce wodą lub odwrotnie, odkurz je mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz krawędzie ciasta i uformuj małe okrągłe serniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego. Połóż serniki i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotowe serniki na talerzu i podawaj na gorąco. Możesz podawać serniki ze śmietaną, miodem, dżemem lub polewą. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

dobrze jest zbierać takie serniki na przyszłość-uformować wiele serników na raz i zamrozić część, a następnie rozmrozić i smażyć w razie potrzeby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy