skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki na serniki. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Tłuszcz nie ma większego znaczenia. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez ziaren. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty, ubij go blenderem zanurzeniowym lub przetrzyj przez sito. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Możesz wziąć zarówno świeże letnie, jak i mrożone wiśnie, w tym przypadku pyszne nadziewane serniki są dostępne przez cały rok. Jeśli wiśnie są świeże, umyj je, osusz i usuń ogony i pestki. Rozłóż wiśnie na papierowej serwetce, aby wchłonąć nadmiar soku. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw je rozmrozić, a także położyć jagody na serwetce. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 50 g, więc weź jagody z marginesem.
Krok 3:
W misce połącz twaróg, jajko, cukier, wanilinę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa okaże się dość płynna.
Krok 4:
Dodaj mąkę, pozostawiając 2 łyżki. do panierowania serników. Zagnieść plastikowe lepkie ciasto. Mąka może być potrzebna mniej lub bardziej, w zależności od wilgotności twarogu i całkowitej wilgotności powstałej masy.
Krok 5:
Mokrymi rękami podziel ciasto na 8-9 kulek tego samego rozmiaru.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę. Połóż 3-4 jagody wiśni na cieście. Jeśli ciasto mocno przylega do dłoni, zwilż ręce wodą lub odwrotnie, odkurz je mąką.
Krok 7:
Połącz krawędzie ciasta i uformuj małe okrągłe serniki.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego. Połóż serniki i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 9:
Połóż gotowe serniki na talerzu i podawaj na gorąco. Możesz podawać serniki ze śmietaną, miodem, dżemem lub polewą. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
dobrze jest zbierać takie serniki na przyszłość-uformować wiele serników na raz i zamrozić część, a następnie rozmrozić i smażyć w razie potrzeby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g