suszony bakłażan z fasolą

Przygotuj pikantne warzywa do dekoracji! Pyszne! Suszony bakłażan z fasolą może być podawany jako niezależne danie lub może być używany jako dodatek. Zielona fasolka szparagowa świetnie komponuje się z bakłażanem, tworząc wspaniały smak. Warzywa są smażone, a następnie duszone. Doprawione na koniec pikantnym sosem. Orzechy nerkowca dodają końcowej nuty do gamy smakowej, doskonale ją uzupełniając.
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 42 % 10 g
209 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

dlaczego nie zrobić przystawki z warzyw? Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Wiele gospodyń domowych zbiera warzywa na zimę na różne sposoby: zamrażają, suszą, konserwują. Ten przepis ujawnia sekrety gotowania suszonego bakłażana. Są tak smaczne, jak świeże. Przed gotowaniem należy je zalać wrzącą wodą i przytrzymać przez 15-20 minut.

1. Przygotuj sos: wlej sos sojowy, sos z czarnej fasoli z czosnkiem, ocet ryżowy do małego pojemnika, dodaj sos chili, wlej brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Zieloną zieloną fasolkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końce po obu stronach, pokrój strąk na dwie lub trzy części. Blanszuj fasolę we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odcedź bulion, zalej fasolę zimną wodą. Strąki nie powinny być miękkie, ale lekko chrupiące.

3. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj. Obierz korzeń imbiru, zetrzyj na drobnej tarce. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Włóż suszone bakłażany do miski, zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywką, pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę.

4. Rozgrzej masło orzechowe na patelni wok. Jeśli nie, możesz użyć zwykłej dużej patelni z grubym dnem. Smaż bakłażany przez 6 minut.

5. Następnie dodaj imbir i czosnek do bakłażana, smaż dalej, aż pojawi się aromat. Po 5 minutach rozłóż fasolę, wlej wcześniej przygotowany sos. Trzymaj w ogniu przez 3-4 minuty.

6. Warzywa układamy w porcjach, posypujemy olejem sezamowym. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą i orzechami nerkowca.

jedz dla zdrowia! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal / 100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Suszone bakłażany - 202   kcal/100g

Podobne przepisy