skład / składniki
metoda gotowania
dlaczego nie zrobić przystawki z warzyw? Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Wiele gospodyń domowych zbiera warzywa na zimę na różne sposoby: zamrażają, suszą, konserwują. Ten przepis ujawnia sekrety gotowania suszonego bakłażana. Są tak smaczne, jak świeże. Przed gotowaniem należy je zalać wrzącą wodą i przytrzymać przez 15-20 minut.
1. Przygotuj sos: wlej sos sojowy, sos z czarnej fasoli z czosnkiem, ocet ryżowy do małego pojemnika, dodaj sos chili, wlej brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Zieloną zieloną fasolkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końce po obu stronach, pokrój strąk na dwie lub trzy części. Blanszuj fasolę we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odcedź bulion, zalej fasolę zimną wodą. Strąki nie powinny być miękkie, ale lekko chrupiące.
3. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj. Obierz korzeń imbiru, zetrzyj na drobnej tarce. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Włóż suszone bakłażany do miski, zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywką, pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę.
4. Rozgrzej masło orzechowe na patelni wok. Jeśli nie, możesz użyć zwykłej dużej patelni z grubym dnem. Smaż bakłażany przez 6 minut.
5. Następnie dodaj imbir i czosnek do bakłażana, smaż dalej, aż pojawi się aromat. Po 5 minutach rozłóż fasolę, wlej wcześniej przygotowany sos. Trzymaj w ogniu przez 3-4 minuty.
6. Warzywa układamy w porcjach, posypujemy olejem sezamowym. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą i orzechami nerkowca.
jedz dla zdrowia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Suszone bakłażany - 202 kcal/100g