szaszłyki z łososia

soczysty, delikatny, szybki szaszłyk z łososia na węglu drzewnym. Grill z łososia zrobiłem przypadkowo, chociaż często o nim słyszałem. Ta ryba najlepiej nadaje się do kebaba rybnego. Po spróbowaniu raz pozostaniesz oddany temu daniu przez długie lata.
AndrzejAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 13 % 3 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
przygotowanie ryby:
umyj łososia, osusz, oczyść z nasion, oddziel filet. Narizujemy filet na kebab w kawałkach po 3 cm.
gotowanie marynaty:
Dodaj wszystkie składniki: sok z jednej limonki, posiekany ząbek czosnku, cebulę-pokrojoną w krążki, weź pięć gałązek kopru, ale nie drobno (lepiej po prostu rozerwać), oliwę z oliwek, sól i biały pieprz. Dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu na 30 minut.
gotowanie szaszłyków:
smażyć na szaszłykach (lepiej użyć szpikulców lub bambusowych szaszłyków). Gotujemy na węglach z silnym ciepłem (stale nadmuchujemy węgle wachalem) gotujemy około 10-12 minut. Nie zapomnij obracać szaszłyków z częstotliwością.
walcz z wybuchającym ogniem, możesz spryskać wodą, ale lepiej jest, aby czerwone wino nie rozpylało się tylko na węgle na samą rybę.
gdy tylko kawałki łososia zrumienią się ze wszystkich stron-Usuń szpikulec. Jedzenie serwowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy