skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej w rondlu lub głębokiej patelni 3 łyżki.l olej roślinny. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie i lekko usmaż.
Krok 2:
Obierz czosnek i drobno posiekaj 2 ząbki.
Krok 3:
Dodaj czosnek do cebuli, smaż na jasnozłoty kolor.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki w poprzek włókien. Jeśli używasz kurczaka, podziel Nogi na uda i podudzia, odetnij skrajne części skrzydeł. Wytnij pierś i pokrój z kością lub możesz wyciąć filet. Grzbiet zwykle używam do robienia bulionów na pierwsze dania. Możesz wziąć 1/2 tuszy z kurczaka i pokroić ją na kawałki o wygodnym rozmiarze.
Krok 5:
Połóż kawałki kurczaka na patelni i wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Smażyć na Lekki złoty kolor.
Krok 6:
Pokrój marchewki i paprykę.
Krok 7:
Na innej patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny i smaż marchewki i paprykę.
Krok 8:
Pokrój ostrą paprykę w pierścienie.
Krok 9:
Wlej sok pomidorowy do marchwi i pieprzu i włóż pierścienie gorzkiej papryki. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Używam mielonych pomidorów w puszkach (zbieram na zimę). Do sosu można wziąć koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą, sok pomidorowy, świeże pomidory zmielone blenderem.
Krok 10:
Przygotuj sos, aż płyn wyparuje, gdy na dnie patelni pozostanie olej.
Krok 11:
W tym czasie kurczak będzie miał czas na lekkie zrumienienie.
Krok 12:
Przenieś sos pomidorowy na patelnię z kurczakiem, dodaj 1/2 szklanki wody. Sól, pieprz, posyp przyprawami. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie gotowy. Jeśli gotujemy z fileta, wystarczy 20 minut.
Krok 13:
Pokrój zielenie.
Krok 14:
Gdy kurczak jest gotowy, dodaj 0,5 łyżeczki. cukier i 1 łyżeczka.ocet. Wyciśnij 3 ząbki czosnku przez prasę, wymieszaj.
Krok 15:
Posyp ziołami. Zamknij pokrywkę, pozwól jej zgasnąć jeszcze przez kilka minut. Danie jest gotowe. Przystawka może być dowolna: makaron, ryż, tłuczone ziemniaki, owsianka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g