kurczak w pikantnym sosie pomidorowym

apetyczny kurczak dla miłośników ostrego. Ten przepis jest dla tych, którzy lubią pikantny sos pomidorowy. Pod takim sosem kurczak okazuje się soczysty, pachnący, bardzo smaczny.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej w rondlu lub głębokiej patelni 3 łyżki.l olej roślinny. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie i lekko usmaż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj 2 ząbki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czosnek do cebuli, smaż na jasnozłoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki w poprzek włókien. Jeśli używasz kurczaka, podziel Nogi na uda i podudzia, odetnij skrajne części skrzydeł. Wytnij pierś i pokrój z kością lub możesz wyciąć filet. Grzbiet zwykle używam do robienia bulionów na pierwsze dania. Możesz wziąć 1/2 tuszy z kurczaka i pokroić ją na kawałki o wygodnym rozmiarze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kawałki kurczaka na patelni i wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Smażyć na Lekki złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki i paprykę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na innej patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny i smaż marchewki i paprykę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ostrą paprykę w pierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sok pomidorowy do marchwi i pieprzu i włóż pierścienie gorzkiej papryki. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Używam mielonych pomidorów w puszkach (zbieram na zimę). Do sosu można wziąć koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą, sok pomidorowy, świeże pomidory zmielone blenderem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj sos, aż płyn wyparuje, gdy na dnie patelni pozostanie olej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W tym czasie kurczak będzie miał czas na lekkie zrumienienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś sos pomidorowy na patelnię z kurczakiem, dodaj 1/2 szklanki wody. Sól, pieprz, posyp przyprawami. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie gotowy. Jeśli gotujemy z fileta, wystarczy 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój zielenie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy kurczak jest gotowy, dodaj 0,5 łyżeczki. cukier i 1 łyżeczka.ocet. Wyciśnij 3 ząbki czosnku przez prasę, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ziołami. Zamknij pokrywkę, pozwól jej zgasnąć jeszcze przez kilka minut. Danie jest gotowe. Przystawka może być dowolna: makaron, ryż, tłuczone ziemniaki, owsianka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy