Souvlaki z figami

oryginalne greckie danie-spróbuj . Souvlaki to takie Greckie szaszłyki. W przeciwieństwie do rasy kaukaskiej nie są smażone na długich szaszłykach, ale na krótkich szaszłykach. Jeśli masz drewniane szaszłyki, nie zapomnij umieścić ich wcześniej na 30 minut w zimnej wodzie. Po pierwsze, po namoczeniu nie będą się palić, a po drugie, kawałki jedzenia nie zostaną do nich upieczone. Łatwe I Proste!Szybko I Łatwo!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 33 % 8 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Za pomocą małego ostrego noża odetnij wierzchołki fig "ogonem". Usuń trochę miąższu ze środka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój fetę na 18 identycznych kostek. Włóż jedną kostkę do każdej jagody. Kup do tego dania najbardziej soloną fetę, jaką znajdziesz. Jeśli to nie zadziała, zastąp go miękkim, nieostrym serem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paski boczku przeciąć na pół. Połóż na każdym liść szałwii, na wierzchu nadziewane figi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń jagody w boczek i nawlecz na drewniane szaszłyki namoczone w zimnej wodzie. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, usmaż Souvlaki, 2 min. z każdej strony. Podawaj jako gorącą przekąskę do wytrawnego białego lub czerwonego wina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Figi - 49   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy