stek z kalafiora

Zaskocz swoją rodzinę tym pysznym . Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
44 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj patelnię grillową olejem roślinnym i rozgrzej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona. Pokroić w krążki o grubości ~0,5-1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kalafior i pokrój w steki o grubości ~2-2, 5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj kapustę i pieprz sosem azjatyckim (przepis poniżej) i umieść na patelni grillowej, smaż z obu stron, aż pojawią się różowe paski. Ponownie przełożyć do naczynia do pieczenia, posmarować sosem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos: do rondla należy wlać sos sojowy, ocet, sok pomarańczowy, dodać keczup i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. Doprowadzić mieszaninę w rondlu do wrzenia na średnim ogniu, wlać, ciągle mieszając, skrobię rozcieńczoną w wodzie i zagotować sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj przyprawy i przyprawy do smaku. Wyjmij sos z pieca. Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy