kotlety mielone w cieście

niedrogi i smaczny zamiennik zwykłego kotleta. Soczyste i apetyczne! To danie jest szybkie i łatwe. Kotlety mielone są soczyste i smaczne. Danie jest obfite, apetyczne. Na pewno spodoba się mężczyznom. Kolejnym plusem jest to, że danie jest niedrogie, chociaż smakuje jak prawdziwe kotlety. W naszej rodzinie czasami robiła je moja mama, a teraz ja. Takie świeżo ugotowane kotlety można zabrać w podróż lub do pracy.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 56 % 24 g
węglowodany 14 % 6 g
282 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia kotletów mielonych w cieście. Mięso mielone lepiej zrobić samemu, aby mieć pewność co do jego jakości. Najważniejsze – że nie powinien być płynny. Ponadto, aby podczas smażenia mięso mielone, do którego nie dodaje się nawet jajka, nie rozpadło się, weź świeże, a nie lody. Lepiej jest wziąć wieprzowinę lub wieprzowinę i wołowinę, wtedy kotlety okażą się bardziej soczyste i delikatne. Mąkę należy najpierw przesiać. Czosnek - obierz i umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól i pieprz mielone, możesz dodać trochę przypraw do mięsa. Cebula, jajka, czosnek i wszystkie inne składniki, które zwykle umieszcza się w kotletach, nie powinny być dodawane do mięsa mielonego, ponieważ nie kotlety wyjdą Ci do gustu, ale proste kotlety. Wymieszaj mięso mielone do uzyskania jednorodnej konsystencji i pokonaj powierzchnię roboczą, aby usunąć pęcherzyki powietrza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel mięso mielone na porcje. Następnie robimy z nich ciasta, zwijamy je z obu stron w mące. Preferowana grubość tortilli wynosi co najmniej 5 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przystępujemy do robienia ciasta. Wbij jajka do głębokiego talerza lub miski, dokładnie wstrząśnij widelcem, wyciśnij czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli, pieprzu, dodaj większość mąki, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno być jednorodne i przypominać gęstą śmietanę w konsystencji. Jeśli jest mało mąki, dodaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdy kotlet w cieście, aby ciasto pokryło go po obu stronach i na krawędziach. Podczas gdy jesteśmy przy tym zajęci, podpalamy patelnię, podgrzewamy, podgrzewamy olej roślinny i rozprowadzamy pierwszą partię kotletów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia kotleta z tyłu zamykamy patelnię pokrywką, aby nasze kotlety mielone były lekko gotowane na parze. Gotowe kotlety usuwamy na danie. Kładziemy kolejną partię kotletów i smażymy w ten sam sposób. Rozłóż na talerzu, ostudź, podawaj kotlety mielone na ciepło lub na zimno. Smacznego!

aby kotlety mielone w cieście były bardziej soczyste, można je zgasić po usmażeniu na głębokiej patelni, dodając niewielką ilość wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy