skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia kotletów mielonych w cieście. Mięso mielone lepiej zrobić samemu, aby mieć pewność co do jego jakości. Najważniejsze – że nie powinien być płynny. Ponadto, aby podczas smażenia mięso mielone, do którego nie dodaje się nawet jajka, nie rozpadło się, weź świeże, a nie lody. Lepiej jest wziąć wieprzowinę lub wieprzowinę i wołowinę, wtedy kotlety okażą się bardziej soczyste i delikatne. Mąkę należy najpierw przesiać. Czosnek - obierz i umyj.
Krok 2:
Sól i pieprz mielone, możesz dodać trochę przypraw do mięsa. Cebula, jajka, czosnek i wszystkie inne składniki, które zwykle umieszcza się w kotletach, nie powinny być dodawane do mięsa mielonego, ponieważ nie kotlety wyjdą Ci do gustu, ale proste kotlety. Wymieszaj mięso mielone do uzyskania jednorodnej konsystencji i pokonaj powierzchnię roboczą, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
Krok 3:
Podziel mięso mielone na porcje. Następnie robimy z nich ciasta, zwijamy je z obu stron w mące. Preferowana grubość tortilli wynosi co najmniej 5 mm.
Krok 4:
Przystępujemy do robienia ciasta. Wbij jajka do głębokiego talerza lub miski, dokładnie wstrząśnij widelcem, wyciśnij czosnek przez prasę.
Krok 5:
Dodaj trochę soli, pieprzu, dodaj większość mąki, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno być jednorodne i przypominać gęstą śmietanę w konsystencji. Jeśli jest mało mąki, dodaj.
Krok 6:
Zanurz każdy kotlet w cieście, aby ciasto pokryło go po obu stronach i na krawędziach. Podczas gdy jesteśmy przy tym zajęci, podpalamy patelnię, podgrzewamy, podgrzewamy olej roślinny i rozprowadzamy pierwszą partię kotletów.
Krok 7:
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia kotleta z tyłu zamykamy patelnię pokrywką, aby nasze kotlety mielone były lekko gotowane na parze. Gotowe kotlety usuwamy na danie. Kładziemy kolejną partię kotletów i smażymy w ten sam sposób. Rozłóż na talerzu, ostudź, podawaj kotlety mielone na ciepło lub na zimno. Smacznego!
aby kotlety mielone w cieście były bardziej soczyste, można je zgasić po usmażeniu na głębokiej patelni, dodając niewielką ilość wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g