wątroba po wenecku

niezapomniane wrażenia gwarantowane! . Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 50 % 11 g
95 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podczas gotowania wątróbki wołowej najważniejsze jest, aby nie przesadzić. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Do boju!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo posiekaj cebulę, odrzucając rdzeń i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odłóż na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki do cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cienko pokrój wątrobę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mąką. Poklep wątrobę, aby wbić odpowiednią ilość mąki i pozbyć się nadmiaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż wątrobę na tej samej patelni, na której smażono cebulę, przez 2-3 minuty z każdej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na osobnej patelni z oliwą z oliwek lekko spasuj szpinak, sól, pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż poduszkę szpinakową na talerzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzchu-wątroba i cebula.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj talerz mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy