wątroba po wenecku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podczas gotowania wątróbki wołowej najważniejsze jest, aby nie przesadzić. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Do boju!
Krok 2:
Grubo posiekaj cebulę, odrzucając rdzeń i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 3:
Odłóż na bok.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki do cebuli.
Krok 5:
Cienko pokrój wątrobę.
Krok 6:
Sól, pieprz.
Krok 7:
Posyp mąką. Poklep wątrobę, aby wbić odpowiednią ilość mąki i pozbyć się nadmiaru.
Krok 8:
Podsmaż wątrobę na tej samej patelni, na której smażono cebulę, przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 9:
Na osobnej patelni z oliwą z oliwek lekko spasuj szpinak, sól, pieprz.
Krok 10:
Połóż poduszkę szpinakową na talerzu.
Krok 11:
Na wierzchu-wątroba i cebula.
Krok 12:
Udekoruj talerz mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g