placki z kapusty pięciornik

z kwaśną śmietaną w sam raz! Spróbuj)).
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 67 % 8 g
41 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do boju!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę na małe kawałki i posiekaj w blenderze (jeśli nie ma blendera — po prostu drobno posiekaj). Dodaj posiekaną natkę pietruszki do kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj jajko, mąkę, pieprz i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszankę jajeczną do kapusty i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż masę kapusty łyżką stołową na dobrze rozgrzanej patelni (lub uformuj z niej kulki mokrymi rękami) i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będzie złoty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy