placki z kapusty pięciornik
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do boju!
Krok 2:
Pokrój kapustę na małe kawałki i posiekaj w blenderze (jeśli nie ma blendera — po prostu drobno posiekaj). Dodaj posiekaną natkę pietruszki do kapusty.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj jajko, mąkę, pieprz i sól.
Krok 4:
Dodaj mieszankę jajeczną do kapusty i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Rozłóż masę kapusty łyżką stołową na dobrze rozgrzanej patelni (lub uformuj z niej kulki mokrymi rękami) i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będzie złoty.
Krok 6:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g