Bryzol z mielonego mięsa

omlet z mięsem mielonym-zachwyć swoją rodzinę pysznością. Jeden z ulubionych!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 17 % 6 g
222 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do walki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść mięso mielone, dodając do smaku posiekaną cebulę w blenderze oraz pieprz i sól. Dodaj jedno surowe jajko do masy. Podziel na 4 równe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko do miski, lekko je ubij. Przenieś do całkowicie płaskiego talerza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj jedną część mięsa mielonego cienko na posypanej mąką desce o średnicy patelni, na której zostanie ugotowany bryzol. Wskazówka! Mięso mielone można również rozwałkować między folią spożywczą-dzięki czemu nie przykleja się do wałka do ciasta i wygodniej jest przenieść je na talerz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię. Przenieś ciasto z mielonego mięsa na talerz z jajkiem, ostrożnie połóż na nim. Następnie ostrożnie przesuń wszystko z talerza na gorącą patelnię, tak aby jajko było na dole, a mięso mielone na górze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zrumienieniu bazy jajecznej Odwróć Brizol i smaż do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego, przyjaciele!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy