skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do walki!
Krok 2:
Zagnieść mięso mielone, dodając do smaku posiekaną cebulę w blenderze oraz pieprz i sól. Dodaj jedno surowe jajko do masy. Podziel na 4 równe części.
Krok 3:
Rozbij jedno jajko do miski, lekko je ubij. Przenieś do całkowicie płaskiego talerza.
Krok 4:
Rozwałkuj jedną część mięsa mielonego cienko na posypanej mąką desce o średnicy patelni, na której zostanie ugotowany bryzol. Wskazówka! Mięso mielone można również rozwałkować między folią spożywczą-dzięki czemu nie przykleja się do wałka do ciasta i wygodniej jest przenieść je na talerz.
Krok 5:
Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię. Przenieś ciasto z mielonego mięsa na talerz z jajkiem, ostrożnie połóż na nim. Następnie ostrożnie przesuń wszystko z talerza na gorącą patelnię, tak aby jajko było na dole, a mięso mielone na górze.
Krok 6:
Po zrumienieniu bazy jajecznej Odwróć Brizol i smaż do miękkości.
Krok 7:
Smacznego, przyjaciele!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g