naleśniki bretońskie

fantazyjne naleśniki na pyszne śniadanie. Łatwe I Proste!Szybko I Łatwo!Jednak - jak zawsze! Naleśniki mogą być nie tylko przystawką i deserem, ale także pełnoprawnym daniem - jeśli włożysz odpowiednie nadzienie do środka. Na przykład we Francji menu ma osobną opcję-dodaj jajko do naleśników dla sytości. Nawiasem mówiąc, te naleśniki są bretońskie tylko z wyglądu. Te są przygotowywane na tej samej zasadzie, ale z mąki gryczanej.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 42 % 13 g
167 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
z jajek, mleka, proszku do pieczenia, soli i cukru zrób ciasto naleśnikowe.
podgrzej patelnię naleśnikową, posmaruj olejem (nadmiar osusz serwetką).
wlać chochlę ciasta na patelnię i równomiernie rozprowadzić. Poczekaj kilka sekund, aż naleśnik "złapie" i rozbij jajko na środek naleśnika. Następnie za pomocą szpatułki rozprowadź białko na całym naleśniku, podczas gdy żółtko powinno pozostać w środku naleśnika, bez szwanku.
ułóż plasterki szynki wokół żółtka i posyp naleśnik tartym serem (staraj się nie dotykać żółtka). Pozostaw naleśnik na kilka sekund, a następnie użyj szpatułki z czterema bokami, aby owinąć krawędzie. Aby się nie rozwijały, musisz trochę dłużej trzymać szpatułkę na zgięciu.
posmaruj brzegi naleśnika masłem - i natychmiast podawaj! Żółtko w tym czasie nie powinno być jeszcze w pełni "zestalone", a jego zawartość stanie się doskonałym sosem do nadzienia.
Wskazówka: eksperymentuj z nadzieniami tych naleśników-mogą być bardzo różnorodne: szpinak, grzyby, sos boloński, bekon, oliwki, pomidory... Tutaj, jak z pizzą: wszystko, co jest w lodówce, przyda się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy