naleśniki bretońskie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
z jajek, mleka, proszku do pieczenia, soli i cukru zrób ciasto naleśnikowe.
podgrzej patelnię naleśnikową, posmaruj olejem (nadmiar osusz serwetką).
wlać chochlę ciasta na patelnię i równomiernie rozprowadzić. Poczekaj kilka sekund, aż naleśnik "złapie" i rozbij jajko na środek naleśnika. Następnie za pomocą szpatułki rozprowadź białko na całym naleśniku, podczas gdy żółtko powinno pozostać w środku naleśnika, bez szwanku.
ułóż plasterki szynki wokół żółtka i posyp naleśnik tartym serem (staraj się nie dotykać żółtka). Pozostaw naleśnik na kilka sekund, a następnie użyj szpatułki z czterema bokami, aby owinąć krawędzie. Aby się nie rozwijały, musisz trochę dłużej trzymać szpatułkę na zgięciu.
posmaruj brzegi naleśnika masłem - i natychmiast podawaj! Żółtko w tym czasie nie powinno być jeszcze w pełni "zestalone", a jego zawartość stanie się doskonałym sosem do nadzienia.
Wskazówka: eksperymentuj z nadzieniami tych naleśników-mogą być bardzo różnorodne: szpinak, grzyby, sos boloński, bekon, oliwki, pomidory... Tutaj, jak z pizzą: wszystko, co jest w lodówce, przyda się.
podgrzej patelnię naleśnikową, posmaruj olejem (nadmiar osusz serwetką).
wlać chochlę ciasta na patelnię i równomiernie rozprowadzić. Poczekaj kilka sekund, aż naleśnik "złapie" i rozbij jajko na środek naleśnika. Następnie za pomocą szpatułki rozprowadź białko na całym naleśniku, podczas gdy żółtko powinno pozostać w środku naleśnika, bez szwanku.
ułóż plasterki szynki wokół żółtka i posyp naleśnik tartym serem (staraj się nie dotykać żółtka). Pozostaw naleśnik na kilka sekund, a następnie użyj szpatułki z czterema bokami, aby owinąć krawędzie. Aby się nie rozwijały, musisz trochę dłużej trzymać szpatułkę na zgięciu.
posmaruj brzegi naleśnika masłem - i natychmiast podawaj! Żółtko w tym czasie nie powinno być jeszcze w pełni "zestalone", a jego zawartość stanie się doskonałym sosem do nadzienia.
Wskazówka: eksperymentuj z nadzieniami tych naleśników-mogą być bardzo różnorodne: szpinak, grzyby, sos boloński, bekon, oliwki, pomidory... Tutaj, jak z pizzą: wszystko, co jest w lodówce, przyda się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g