Karahi Gosht (ostra jagnięcina)
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do walki!
Krok 2:
Dusić jagnięcinę z dodatkiem niewielkiej ilości wody, prawie do miękkości. Na patelni podgrzej olej roślinny i usmaż przyprawy (zira i imbir).
Krok 3:
Dodaj pomidory do własnego soku, smaż przez 5 minut.
Krok 4:
Dodaj resztę przypraw (kasuri meti, kolendra, słodka papryka, Gran Masala).
Krok 5:
Wlej połowę bulionu jagnięcego, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj pokrojoną jagnięcinę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso się ugotuje. Dodaj masło.
Krok 6:
Wlać pozostały bulion, wymieszać.
Krok 7:
Połóż na talerzu.
Krok 8:
Udekoruj imbirem i kolendrą.
Krok 9:
Podawaj Karahi Gosht z gotowanym ryżem lub tortillami czosnkowymi.
Krok 10:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g