naleśniki z kwaśnego mleka

miękkie, cienkie naleśniki! Bardzo smaczne z herbatą i kawą! Naleśniki z kwaśnego mleka to tylko dar niebios dla gospodyni. Nie trzeba wylewać kwaśnego mleka, na jego podstawie uzyskuje się dobre ciasto, w szczególności na naleśniki. Kwaśne mleko ma kwaśny, ale nie gorzki smak. Ciasto ugniata się z dodatkiem jajek, cukru i mąki. Gotowe naleśniki są bardzo delikatne. Możesz zawinąć w nie dowolne nadzienie. A do stołu można podawać z dżemem malinowym, skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną lub po prostu cukrem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 66 % 23 g
175 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kwaśne mleko należy pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozgrzało. Jajko może być używane na zimno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Wlej mleko do głębokiego talerza. Dodaj cukier granulowany z solą, wymieszaj łyżką. Do ciasta można również dodać wanilinę na czubku noża lub cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Następnie włóż surowe jajko kurze do ciasta. Lepiej rozbić jajko w osobnym pojemniku, aby łatwiej było wyeliminować skorupkę i zanieczyszczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Po wymieszaniu jajka z mlekiem należy wlać nierafinowany olej roślinny. Wymieszaj masę łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Najpierw przepuść mąkę przez sito. W małych porcjach wprowadź mąkę pszenną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Aby wymieszać ciasto, użyj trzepaczki, aby rozbić grudki. Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, aż uzyskasz gładką konsystencję. Większość powinna być grubsza niż śmietana. Ciasto jest gotowe, więc możesz rozpocząć proces smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7.Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Za pomocą chochli wlej ciasto na kształt naleśnika. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeśli naleśniki przykleją się do patelni, można je posmarować smalcem. Podczas smażenia ciasto należy okresowo mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8.Ułóż gotowe naleśniki w stos lub trójkąty na talerzu. Podawaj ze słodkim dodatkiem, takim jak dżem jabłkowy. Smacznego!

kwaśne mleko świetnie nadaje się do robienia naleśników. Do całkowitej masy nie trzeba wlewać sody oczyszczonej ani proszku do pieczenia. W razie potrzeby możesz dodać więcej jajek. Nadzienie mięsne można zawinąć w naleśniki, jeśli do ciasta wlejesz mniej cukru. A w słodkie naleśniki można zawinąć masę twarogową, krem, czekoladę, krem maślany.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy