skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kwaśne mleko należy pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozgrzało. Jajko może być używane na zimno.
Krok 2:
2.Wlej mleko do głębokiego talerza. Dodaj cukier granulowany z solą, wymieszaj łyżką. Do ciasta można również dodać wanilinę na czubku noża lub cukier waniliowy.
Krok 3:
3.Następnie włóż surowe jajko kurze do ciasta. Lepiej rozbić jajko w osobnym pojemniku, aby łatwiej było wyeliminować skorupkę i zanieczyszczenia.
Krok 4:
4.Po wymieszaniu jajka z mlekiem należy wlać nierafinowany olej roślinny. Wymieszaj masę łyżką.
Krok 5:
5.Najpierw przepuść mąkę przez sito. W małych porcjach wprowadź mąkę pszenną.
Krok 6:
6.Aby wymieszać ciasto, użyj trzepaczki, aby rozbić grudki. Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, aż uzyskasz gładką konsystencję. Większość powinna być grubsza niż śmietana. Ciasto jest gotowe, więc możesz rozpocząć proces smażenia.
Krok 7:
7.Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Za pomocą chochli wlej ciasto na kształt naleśnika. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeśli naleśniki przykleją się do patelni, można je posmarować smalcem. Podczas smażenia ciasto należy okresowo mieszać.
Krok 8:
8.Ułóż gotowe naleśniki w stos lub trójkąty na talerzu. Podawaj ze słodkim dodatkiem, takim jak dżem jabłkowy. Smacznego!
kwaśne mleko świetnie nadaje się do robienia naleśników. Do całkowitej masy nie trzeba wlewać sody oczyszczonej ani proszku do pieczenia. W razie potrzeby możesz dodać więcej jajek. Nadzienie mięsne można zawinąć w naleśniki, jeśli do ciasta wlejesz mniej cukru. A w słodkie naleśniki można zawinąć masę twarogową, krem, czekoladę, krem maślany.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g