skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Kurczaka należy pokroić na porcje, wziąłem uda, podudzia i skrzydła kurczaka. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna lub z dużą ilością solanki, należy ją umyć i wycisnąć.
Krok 2:
Na oleju roślinnym szybko smaż kawałki kurczaka z obu stron, aż będą prawie ugotowane, z solą i pieprzem.
Krok 3:
Przenieś je na razie na talerz.
Krok 4:
Posiekaj cebulę w półpierścienie
Krok 5:
I usmaż na tłuszczu pozostałym po kurczaku.
Krok 6:
Dodaj przygotowaną kapustę i lekko podsmaż razem z cebulą.
Krok 7:
Włóż kawałki kurczaka z powrotem na patelnię, zalej piwem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut pod przykryciem. Wymieszaj i podawaj z tłuczonymi ziemniakami. Bardzo podobał mi się zarówno sam soczysty kurczak, jak i kapusta duszona w tak aromatycznym sosie. Świetne danie na każdy dzień!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g