tortille chlebowe na serwatce i suchych drożdżach

proste tortille o smaku masła to radość dla każdego! Gotuj w domu! Domowe ciasta chlebowe pachną przytulnością i rękami mamy. Tak dobrze, gdy w domu są smaki pysznego jedzenia!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 38 g
242 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Rozgrzej serwatkę do około 35 stopni.
2. Aktywuj drożdże. Aby to zrobić, wlej je do kubka, dodaj 100 ml serwatki z całkowitej masy, 0,5 łyżeczki. cukier z całkowitej masy i 2 łyżeczki. ze zjeżdżalnią mąki, również z całkowitej masy. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
3. Włóż gotową mieszaninę drożdży (ciasto) do miski, dodaj jajka, pozostały cukier i sól i dobrze wymieszaj.
4. Przesiej 900 g mąki do wygodnej miski, zrób dziurę i dodaj ciasto z jajkiem i serwatką.
5. Ugniataj najpierw trzepaczką, a następnie rękami. Dodaj więcej mąki, osiągając grubość jak na filmie. Ciasto powinno być dość płynne i lepkie. Po proofingu przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Przykryj gotowe ciasto folią i pozostaw do dopasowania. Doprowadź objętość do podwójnego i dwukrotnie wytrąc ciasto.
6. Po raz trzeci możesz zrobić tortille. Podziel ciasto na 9 części (lub 8, 10), zwiń je w kulki i pozwól im się zbliżyć. Podpal patelnię, rozciągnij kulki ciasta na ciasta (rękami, bez wałka do ciasta) do grubości około 1 cm.
7. Smaż tortille na małym ogniu-najpierw pod przykryciem. Gdy spód się zarumieni, odwróć go i smaż bez pokrywki, aż druga strona będzie gotowa.
8. Gotowe tortille posmarować gorącym masłem lub domową śmietaną.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy