skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej serwatkę do około 35 stopni.
2. Aktywuj drożdże. Aby to zrobić, wlej je do kubka, dodaj 100 ml serwatki z całkowitej masy, 0,5 łyżeczki. cukier z całkowitej masy i 2 łyżeczki. ze zjeżdżalnią mąki, również z całkowitej masy. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
3. Włóż gotową mieszaninę drożdży (ciasto) do miski, dodaj jajka, pozostały cukier i sól i dobrze wymieszaj.
4. Przesiej 900 g mąki do wygodnej miski, zrób dziurę i dodaj ciasto z jajkiem i serwatką.
5. Ugniataj najpierw trzepaczką, a następnie rękami. Dodaj więcej mąki, osiągając grubość jak na filmie. Ciasto powinno być dość płynne i lepkie. Po proofingu przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Przykryj gotowe ciasto folią i pozostaw do dopasowania. Doprowadź objętość do podwójnego i dwukrotnie wytrąc ciasto.
6. Po raz trzeci możesz zrobić tortille. Podziel ciasto na 9 części (lub 8, 10), zwiń je w kulki i pozwól im się zbliżyć. Podpal patelnię, rozciągnij kulki ciasta na ciasta (rękami, bez wałka do ciasta) do grubości około 1 cm.
7. Smaż tortille na małym ogniu-najpierw pod przykryciem. Gdy spód się zarumieni, odwróć go i smaż bez pokrywki, aż druga strona będzie gotowa.
8. Gotowe tortille posmarować gorącym masłem lub domową śmietaną.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g