skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój dynię w kostkę, gotuj do miękkości.
Krok 2:
Zetrzyj jabłka na grubej tarce i przykryj semoliną.Pozostaw na 10 minut, aby semolina pęczniała (w soku jabłkowym).
Krok 3:
W dużej misce umieść dynię, jabłka,twaróg,rodzynki,jajka,cukier, sodę i cukier waniliowy.Wymieszaj wszystko mikserem.
Krok 4:
Dodaj mąkę i olej roślinny.Ciasto nie powinno być zbyt grube.
Krok 5:
Łyżką stołową rozprowadzamy nasze serniki na gorącej patelni,natłuszczonej Rast.olej (podczas smażenia nie trzeba dodawać oleju, wystarczy to, co jest w cieście)i smażyć z obu stron przez 1-2 minuty. do charakterystycznego rumianego koloru.
Krok 6:
Oto takie serniki.
Krok 7:
Do sosu bierzemy 0,5 szklanki kwaśnej śmietany i 0,5 szklanki dowolnego dżemu(mam wiśnię).Wymieszaj i sos jest gotowy.Okazuje się, że sos nie jest zbyt słodki.Biorąc pod uwagę,że nasze serniki są słodkie, taki sos będzie w sam raz.Spróbuj!Smacznego!
ciasta okazuje się dużo.Możesz gotować z połowy składników.Możesz zamrozić ciasto lub wstawić do lodówki,aby następnego dnia usmażyć świeże.Mam dużą rodzinę, wszyscy jedzą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g