skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować pyszne naleśniki, wymagane są następujące kroki:
1. Wlej kefir do miski.
2. Dodaj cukier, sól, sodę, olej roślinny i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
3. Przesiej mąkę i wlej do kefiru, wymieszaj, ale nie ubijaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Ponownie odstawiamy na 10 minut.
4. Podgrzej patelnię. Przypominam, że naleśniki są smażone na suchej patelni, to znaczy bez smarowania olejem.
5. Wlej 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię, w zależności od pożądanej wielkości naleśników. Możesz zrobić je większe - wszystko to według Twojego gustu.
6. Gdy tylko na powierzchni naleśników pojawią się bąbelki, Odwróć, smaż z drugiej strony przez kolejne 20 sekund. Przygotowują się bardzo szybko!
7. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim zjeżdżalnią, dekorujemy według własnego gustu-mogą to być świeże jagody, miód, płynna czekolada itp.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g