jajecznica z cukinią

Prosty i szybki przepis na zdrowe warzywa! Istnieje wiele różnych przepisów na dania z cukinii. Czy próbowałeś jajecznicy z cukinii? W tym przepisie można używać tylko cukinii, jajek, przypraw i oleju do smażenia. Ale możesz także urozmaicić przepis, dodając warzywa lub Produkty mięsne do swojego gustu. Tutaj jest już zakres twojej wyobraźni i dostępnych składników.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 17 % 3 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy warzywa pod bieżącą wodą. Cukinię obrać ze skórki i nasion, odciąć łodygę pomidora. Posiekaj zieloną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzy cukinie na tarce z dużymi otworami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia sól, pieprz, możesz dodać przyprawy, które lubisz. Wyciśnij nadmiar płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory i szynkę (lub kiełbasę, boczek) kroimy w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej patelnię, wlej olej roślinny, lekko usmaż szynkę, dodaj pomidory, smaż przez 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż, aż cukinia będzie gotowa. Jeśli gotujesz bez pomidora i szynki, natychmiast usmaż cukinię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ugotowaniu cukinii wyrównaj górę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozbij 3 jajka i rozprowadź rozlane białko na powierzchni widelcem. Jeśli chcesz całe żółtko, zostaw to w ten sposób. Przebiłam żółtka widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch dodaj zieloną cebulę. Jeśli go nie lubisz, możesz go nie dodawać. Przykryj i poczekaj, aż jajecznica będzie gotowa. Wszyscy! Pokrój na porcje i przełóż szpatułką na spodki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy