kurczak z grzybami

pyszny i prosty przepis w pośpiechu. Gotuj - nie pożałujesz!
MelindochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj fele z kurczaka. Pokrój na małe kawałki (około 2 cm). Połóż na patelni i dodaj trochę wody (zamiast oleju). Dusić przez 7 minut.Dodaj śmietanę. Dusić przez kolejne 7 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Patrz, aby zgęstnieć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj grzyby. Rozdrobnij je. Włożyć do kurczaka (sos śmietanowy powinien już zgęstnieć). Dusić przez kolejne 4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasze danie jest gotowe! Smacznego! Idealnie nadaje się na przykład do tłuczonych ziemniaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy