ajapsandal od Stalika Khankishieva

Jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw kuchni gruzińskiej! Ajapsandal jest tradycyjnie uważany za danie warzywne, ale można go również przygotować z mięsem.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek pokrój bakłażana w kostkę, sól i pozostaw na 15-20 minut. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie, przytrzymaj je przez około minutę, a następnie usuń z nich skórkę i drobno posiekaj same pomidory. Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę. Grubo posiekaj paprykę i cebulę, smaż je przez 2-3 minuty w rondlu, na oleju roślinnym. Dodaj tam pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez nieco ponad 10 minut.

wyciśnij bakłażany ręcznie lub za pomocą specjalnej prasy, aby nadmiar goryczy zniknął. Usmaż je na oleju roślinnym na patelni. Następnie odłóż smażone bakłażany na bok i smaż ziemniaki prawie do miękkości. Drobno posiekaj czosnek i zioła. Dodaj ziemniaki do smażonej cebuli, papryki i pomidorów. Następnie dodaj bakłażany i zioła, sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut.

wszystko, ajapsandal od Stalina Khankishieva jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy