skład / składniki
metoda gotowania
na początek pokrój bakłażana w kostkę, sól i pozostaw na 15-20 minut. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie, przytrzymaj je przez około minutę, a następnie usuń z nich skórkę i drobno posiekaj same pomidory. Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę. Grubo posiekaj paprykę i cebulę, smaż je przez 2-3 minuty w rondlu, na oleju roślinnym. Dodaj tam pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez nieco ponad 10 minut.
wyciśnij bakłażany ręcznie lub za pomocą specjalnej prasy, aby nadmiar goryczy zniknął. Usmaż je na oleju roślinnym na patelni. Następnie odłóż smażone bakłażany na bok i smaż ziemniaki prawie do miękkości. Drobno posiekaj czosnek i zioła. Dodaj ziemniaki do smażonej cebuli, papryki i pomidorów. Następnie dodaj bakłażany i zioła, sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut.
wszystko, ajapsandal od Stalina Khankishieva jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g