chałwa na miodzie

słynna orientalna słodycz! Możesz to zrobić własnymi rękami-łatwo!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 25 % 21 g
węglowodany 69 % 59 g
479 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przesiej mąkę na głęboką patelnię;
2. Wlać olej, wymieszać, smażyć ciągle mieszając aż masa będzie gładka, krucha i żółta;
3. Dodaj miód, wymieszaj i smaż przez 5 minut;
4. Przenieś jeszcze gorącą chałwę na deskę, nadaj płaski kształt, wysokość 2 cm i pokrój na kwadraty 5x5 cm.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy