skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drobno posiekaj kapustę i zalej osoloną wrzącą wodą przez 30 minut. pokrój cebulę w kostkę i spasseruj na złoty kolor, zetrzyj marchewki na grubej tarce i osusz osobno na patelni na małym ogniu przez 10 minut. wyciśnij kapustę. Dodaj mąkę, semolinę, jajka, łyżkę śmietany, 1 łyżeczkę. sól i wymieszaj. Na patelni (najlepiej naleśnik) rozgrzej olej i ułóż warstwę ciasta kapustnego, spłaszcz cienką warstwą łyżką, smaż z obu stron na skórkę.
Krok 2:
Smażyć łatwo. Dodaj masło pod każdy naleśnik. Dostałem 4 szt. mięso mielone sól, pieprz i lekko podsmaż. Zbieramy ciasto: przykryj formę do ciasta pergaminem, połóż pierwszy naleśnik, posmaruj cienko kwaśną śmietaną, 1/4 mięsa mielonego, przykryj marchewką, cebulą, po dodaniu soli do smaku. Posyp zieloną cebulą. Więc ułóż warstwy na kolejnych 3 naleśnikach. Przygotuj sos: wymieszaj pozostałą śmietanę z tartym serem.
Krok 3:
Posmaruj wierzch sosem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Piec na złoty kolor. Piękno i smak!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g