ciasto z kapusty z przekąskami

Przygotuj ten cud kapusty pysznie-szybko i oszczędnie! Trudno sobie wyobrazić, ile tysięcy lat temu upieczono pierwsze ciasto z kapusty. Jest to tradycyjne danie kuchni słowiańskiej, ponieważ produkty były wszystkie własne, domowe i niedrogie. Proponuję opcję "paradnego" ciasta: łatwo gotować, nie wstydzić się podawać, jeść pyszne!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 30 % 10 g
206 kcal
IG: 36 / 18 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj kapustę i zalej osoloną wrzącą wodą przez 30 minut. pokrój cebulę w kostkę i spasseruj na złoty kolor, zetrzyj marchewki na grubej tarce i osusz osobno na patelni na małym ogniu przez 10 minut. wyciśnij kapustę. Dodaj mąkę, semolinę, jajka, łyżkę śmietany, 1 łyżeczkę. sól i wymieszaj. Na patelni (najlepiej naleśnik) rozgrzej olej i ułóż warstwę ciasta kapustnego, spłaszcz cienką warstwą łyżką, smaż z obu stron na skórkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć łatwo. Dodaj masło pod każdy naleśnik. Dostałem 4 szt. mięso mielone sól, pieprz i lekko podsmaż. Zbieramy ciasto: przykryj formę do ciasta pergaminem, połóż pierwszy naleśnik, posmaruj cienko kwaśną śmietaną, 1/4 mięsa mielonego, przykryj marchewką, cebulą, po dodaniu soli do smaku. Posyp zieloną cebulą. Więc ułóż warstwy na kolejnych 3 naleśnikach. Przygotuj sos: wymieszaj pozostałą śmietanę z tartym serem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj wierzch sosem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Piec na złoty kolor. Piękno i smak!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy