skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Paul Bocuse, praktycznie nalega, aby żywność przed gotowaniem miała temperaturę pokojową. Ziemniaki gotowane w mundurkach i schłodzone. Wyjmij jajka z lodówki 1,5 godziny przed gotowaniem.
Krok 2:
Pokrój smalec na małe kostki i umieść na rozgrzanej patelni. Paul Bocuse, często tłumaczone w miłości do naczyń żeliwnych. Dlatego też zdecydowałem się użyć starej (wciąż babci) żeliwnej patelni w tym przepisie.
Krok 3:
Smaż smalec, Usuń smażone kostki z patelni.
Krok 4:
Odcedź tłuszcz.
Krok 5:
Osusz patelnię ręcznikiem papierowym, usuwając w ten sposób resztki tłuszczu.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w plasterki.
Krok 7:
Na gorącej patelni, połóż kawałek masła i gdy tylko olej zacznie się pienić, ułóż plastry ziemniaków.
Krok 8:
Smaż ziemniaki na złoty kolor. Dodaj kawałki smalcu.
Krok 9:
Rozbij jajka do miski.
Krok 10:
Doda pieprz i sól do smaku.. a następnie wstrząśnij widelcem jajka, dodając 1 stół. łyżkę zwykłej wody. Napełnij ziemniaki tą kompozycją.
Krok 11:
Doprowadzić do gotowości.
Krok 12:
Pokrój na porcje. Taki omlet zaleca się podawać z kromkami białego chleba smażonymi na maśle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g