omlet z ziemniakami z pola Bocuse

omlet dzięki eleganckiej technologii słynnego francuskiego kucharza. Najważniejsze w jedzeniu jest jego jakość. A kuchnia jest tylko jedna – smaczna. Paul Bocuse jest jednym z założycieli "nowej kuchni", która koncentruje się na jakości i naturalności produktów oraz obniżonej kaloryczności potraw. Gotowanie zgodnie z jego zaleceniami jest łatwe. Najważniejsze jest ścisłe przestrzeganie technologii i stosowanie naturalnych, wysokiej jakości produktów. Tak więc, aby przygotować omlet z ziemniakami, stosuje się produkty, które prawie "stale żyją" w naszej kuchni, a samo danie jest tradycyjne. Ale zgodnie z technologią Pana Bocuse-okazuje się smaczny, pożywny i zdrowy. Chociaż moim zdaniem jest to omlet "męski". Zmniejszyłabym ilość jajek i dodałabym trochę mleka, ale to byłby już mój przepis.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 59 % 20 g
węglowodany 21 % 7 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Paul Bocuse, praktycznie nalega, aby żywność przed gotowaniem miała temperaturę pokojową. Ziemniaki gotowane w mundurkach i schłodzone. Wyjmij jajka z lodówki 1,5 godziny przed gotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój smalec na małe kostki i umieść na rozgrzanej patelni. Paul Bocuse, często tłumaczone w miłości do naczyń żeliwnych. Dlatego też zdecydowałem się użyć starej (wciąż babci) żeliwnej patelni w tym przepisie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż smalec, Usuń smażone kostki z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź tłuszcz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osusz patelnię ręcznikiem papierowym, usuwając w ten sposób resztki tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gorącej patelni, połóż kawałek masła i gdy tylko olej zacznie się pienić, ułóż plastry ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż ziemniaki na złoty kolor. Dodaj kawałki smalcu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozbij jajka do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doda pieprz i sól do smaku.. a następnie wstrząśnij widelcem jajka, dodając 1 stół. łyżkę zwykłej wody. Napełnij ziemniaki tą kompozycją.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprowadzić do gotowości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój na porcje. Taki omlet zaleca się podawać z kromkami białego chleba smażonymi na maśle.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy