skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź 2 jajka oddziel białko od żółtka
Krok 2:
Ubij osobno białko
Krok 3:
Dodaj cukier, stopniowo
Krok 4:
Następnie wymieszaj żółtko, ubijaj przez 4 minuty
Krok 5:
Następnie dodaj śmietanę 200gr, mąkę i olej roślinny 5 łyżek. l
Krok 6:
Dobrze ubij mikserem
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia lub sodę z gaszonym octem i wymieszaj wanilinę
Krok 8:
Przykryj formę (może być ceramiczna specjalnie do kuchenki mikrofalowej, ale wysoka lub zwykła dzielona forma do pieczenia najważniejsze jest to, że pasuje do kuchenki mikrofalowej)pergaminem, nasmaruj olejem roślinnym
Krok 9:
Wlej nasze ciasto do formy i włóż do kuchenki mikrofalowej na 7 minut z mocą 800
Krok 10:
W międzyczasie ubij 2 banany
Krok 11:
Dodaj 200g śmietany i cukru do smaku
Krok 12:
Sprawdzamy upieczone ciasto wykałaczką, nie powinno być mokre, a ciasto powinno być wysoko uniesione, wyjmujemy z kuchenki mikrofalowej
Krok 13:
Wytnij odpowiednią część ciasta
Krok 14:
Ciasto smarujemy na szyi mieszanką bananową
Krok 15:
Rozdrabniamy nożem odcięty wierzch ciasta
Krok 16:
Robienie okruchów
Krok 17:
Posyp okruchy na wierzchu ciasta
Krok 18:
Poczekaj, aż krem nasączy ciasto, wstaw do lodówki na 20 minut!
Krok 19:
Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g