ciasto bananowe w kuchence mikrofalowej

ciasto powietrzne w zaledwie 7 minut! Polizasz palce! Wydawałoby się to nieskomplikowanym przepisem, ale po ugotowaniu go w mojej rodzinie...mąż i dzieci nie mogli się od niego oderwać, a to ciasto stało się cotygodniową tradycją mojej rodziny))) radzę spróbować, nie pożałujesz!)
maksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 67 % 34 g
274 kcal
IG: 3 / 18 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź 2 jajka oddziel białko od żółtka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij osobno białko

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, stopniowo

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj żółtko, ubijaj przez 4 minuty

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj śmietanę 200gr, mąkę i olej roślinny 5 łyżek. l

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze ubij mikserem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek do pieczenia lub sodę z gaszonym octem i wymieszaj wanilinę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę (może być ceramiczna specjalnie do kuchenki mikrofalowej, ale wysoka lub zwykła dzielona forma do pieczenia najważniejsze jest to, że pasuje do kuchenki mikrofalowej)pergaminem, nasmaruj olejem roślinnym

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej nasze ciasto do formy i włóż do kuchenki mikrofalowej na 7 minut z mocą 800

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie ubij 2 banany

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj 200g śmietany i cukru do smaku

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sprawdzamy upieczone ciasto wykałaczką, nie powinno być mokre, a ciasto powinno być wysoko uniesione, wyjmujemy z kuchenki mikrofalowej

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wytnij odpowiednią część ciasta

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto smarujemy na szyi mieszanką bananową

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozdrabniamy nożem odcięty wierzch ciasta

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Robienie okruchów

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp okruchy na wierzchu ciasta

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Poczekaj, aż krem nasączy ciasto, wstaw do lodówki na 20 minut!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy