gulasz z mięsa sarny

ten gulasz - po prostu polizasz palce. Daj rodzinie radość! Powtórzę ponownie, że mięso z dziczyzny, jeśli to konieczne, należy namoczyć (zależy to od tuszy zwierzęcia, jest stare lub Młode, samica lub samiec, ma nieprzyjemny zapach lub nie ma). Na 2 litry wody wystarczy sok z 1 cytryny. W takim roztworze mięso można trzymać przez trzy godziny, stanie się bardziej miękkie. Gulasz z mięsa sarny nie pozostawi obojętnym! A miłośnicy mięsa z pewnością polubią to danie!
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 27 % 6 g
79 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
mięso sarny umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i smaż mięso sarny przez 5 minut na dużym ogniu.
dodaj cebulę do sarny i smaż przez pięć do siedmiu minut na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszaj.
pieprz, sól i posyp mąką gulasz, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Wlej dwie lub trzy szklanki bulionu mięsnego lub wody do gulaszu, wymieszaj, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny.
przed podaniem gulaszu z sarny na stole posyp go posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Szynka sarny - 106   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy