noworoczny kurczak z grzybami i naleśnikami

zaskocz swoich gości pieczonym kurczakiem z niespodzianką! To danie jest używane jako zimna przekąska. Pyszny świąteczny Kurczak nadziewany naleśnikami.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 14 % 5 g
221 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdejmij skórę z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż grzyby i cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadziewamy naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Faryzujemy kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj majonezem lub śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy przez około godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Można teraz schłodzić pod prasą i podawać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo smaczne!

tutaj czytamy, jak zdjąć skórę z kurczaka .

umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi.


ostrożnie zdejmij skórę, odetnij ogon, usuń warstwy tłuszczu na zewnątrz. Przytnij Nogi na stawach i wsuń do środka. Przyciąć skrzydła do stawów.

skórę należy ściągnąć z kurczaka jak pończochę. Przetrzyj wnętrze pieprzem i solą i włóż do lodówki.

nadzienie: oddziel mięso od kości, przepuść przez maszynę do mięsa.

drobno posiekaj cebulę, grzyby też.

podsmaż cebulę z solą i pieprzem na maśle do miękkości. Włóż z patelni do naczyń.

na patelni usmażyć grzyby solą i pieprzem, aż płyn odparuje, następnie dodać oleje i smażyć na złoty kolor. Lekko ostudzić.

dodaj grzyby, cebulę, sól, jajko, pieprz do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystko.

na każdym naleśniku rozłóż nadzienie o grubości 3-5 mm.posyp startym serem.

Zwiń naleśniki w tuby z nadzieniem do wewnątrz.

bli.umieść nchiki w skórze kurczaka. Odetnij skórę wykałaczkami i zawiąż skrzydła i nogi nitkami, aby uzyskać stabilny kształt.

posmaruj skórę majonezem lub kwaśną śmietaną zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem.

umieść nadziewanego kurczaka na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Wykonaj nakłucia skóry wykałaczką w kilku miejscach, aby nie pękła.

piec w 180 stopniach przez 60-80 minut.

schłodzić gotowego kurczaka i przenieść na talerz z piersią do góry.

przykryj talerzem, na wierzchu ładunek i do lodówki na noc.

pokrój kurczaka w poprzek na 2 części, a następnie plastry 1,5-2 cm.

udekoruj świeżymi ziołami lub warzywami podczas serwowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy