pikantne frytki w stylu wiejskim w frytkownicy powietrznej

kolejny pyszny przepis dla miłośników pikantnych potraw!
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 78 % 18 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
przystawka - 4 porcje
Czas gotowania 10 min + 20 min w frytkownicy powietrznej
1. Rozgrzej frytkownicę do 180.
2. Obierz ziemniaki pod bieżącą wodą. Pokrój na paski 1 1/2 cm.
3. Opłucz ziemniaki, osusz i osusz serwetką.
4. Zetrzyj chili (w moździerzu), wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem i curry w proszku, posyp tą mieszanką plastry ziemniaków.
5. Włóż ziemniaki do kosza, włóż kosz do frytkownicy. Za pomocą timera Ustaw czas gotowania na 2022 minuty, piecz eartofel, aż będzie ugotowany i będzie miał złotą skórkę. Mieszaj okresowo.
6. Podawaj na talerzu posypanym solą ziemniaka.
świetny garnr do steku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy