róże ziemniaczane

świetna okazja, aby pokazać talent kulinarny i oryginalność!
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 52 % 16 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

w głębokim tłuszczu "róże" można ugotować z rzepy (będą białe róże) lub z ziemniaków lub buraków (będą czerwone róże). Również czerwone róże można zrobić z ziemniaków, po prostu malując je sokiem z buraków. Lepiej jest wziąć starsze ziemniaki – w końcu plastry z młodych wychodzą dość kruche.

"płatki" o grubości 1-1,5 mm są wygodne do strugania z surowych ziemniaków na specjalnej tarce do warzyw.

jeśli nie ma takiego, spróbuj pokroić płatki ostrym nożem tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Powinny być półprzezroczyste.

Jedna z płyt jest grubsza (ok. 3-4 mm), aby zrobić z niego kwadratowe bloki dla centralnych "pąków". A już wokół będziemy owijać "płatki"

namocz wszystkie "płatki", "pąki", a także wykałaczki do odpryskiwania "róż" w misce z zimną wodą, dodaj sól do miski (1 litr 1 pełna łyżeczka soli), pozostaw na 2-3 godziny. To zmiękczy płatki i sprawi, że będą bardziej giętkie podczas zwijania "róż".

wykałaczki lepiej wziąć najmniejsze, jakie znajdziesz w sprzedaży. Są moczone razem z "płatkami", aby nie paliły się podczas opiekania róż w gorącym oleju.

teraz bierzemy środkowy "pączek", owijamy go szczelnie jednym płatkiem. Bierzemy kolejny płatek i owijamy go w drugą stronę. Następnie mocujemy pączek wykałaczką.

owijamy wszystkie inne płatki, odsuwając je nieco od góry, aby kwiat wyszedł otwarty,"rozkwitł".

zasada jest surowa: jeden płatek jest zgodny z ruchem wskazówek zegara, a drugi przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

im większa "róża", tym więcej płatków i wykałaczek, które je trzymają.

PO" Róży " strząsamy z wody i przenosimy na serwetkę, aby wyschła przez 3-5 minut.

podpalamy kocioł z olejem roślinnym i ogrzewamy do pożądanej temperatury.

jak sprawdzić, czy olej jest gotowy: wysuszyć jeden płatek serwetką i zanurzyć w oleju. Jeśli syczy i pojawią się bąbelki, olej jest gotowy.

opuść różę głową w dół i upewnij się, że nie przechyla się na bok przez 1-2 minuty. Ostrożnie odwróć go i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.

gdy "Róża" stanie się tostowa, jest gotowa.

połóż go na papierowej serwetce, aby olej spłynął. Posyp solą.

gdy" róże " opadną, wyjmij wykałaczki. Będzie łatwiej, jeśli wcześniej obrócisz je nieco wokół osi podłużnej.

gotowe róże ziemniaczane można ostrożnie przenieść na talerz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy