skład / składniki
metoda gotowania
w głębokim tłuszczu "róże" można ugotować z rzepy (będą białe róże) lub z ziemniaków lub buraków (będą czerwone róże). Również czerwone róże można zrobić z ziemniaków, po prostu malując je sokiem z buraków. Lepiej jest wziąć starsze ziemniaki – w końcu plastry z młodych wychodzą dość kruche.
"płatki" o grubości 1-1,5 mm są wygodne do strugania z surowych ziemniaków na specjalnej tarce do warzyw.
jeśli nie ma takiego, spróbuj pokroić płatki ostrym nożem tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Powinny być półprzezroczyste.
Jedna z płyt jest grubsza (ok. 3-4 mm), aby zrobić z niego kwadratowe bloki dla centralnych "pąków". A już wokół będziemy owijać "płatki"
namocz wszystkie "płatki", "pąki", a także wykałaczki do odpryskiwania "róż" w misce z zimną wodą, dodaj sól do miski (1 litr 1 pełna łyżeczka soli), pozostaw na 2-3 godziny. To zmiękczy płatki i sprawi, że będą bardziej giętkie podczas zwijania "róż".
wykałaczki lepiej wziąć najmniejsze, jakie znajdziesz w sprzedaży. Są moczone razem z "płatkami", aby nie paliły się podczas opiekania róż w gorącym oleju.
teraz bierzemy środkowy "pączek", owijamy go szczelnie jednym płatkiem. Bierzemy kolejny płatek i owijamy go w drugą stronę. Następnie mocujemy pączek wykałaczką.
owijamy wszystkie inne płatki, odsuwając je nieco od góry, aby kwiat wyszedł otwarty,"rozkwitł".
zasada jest surowa: jeden płatek jest zgodny z ruchem wskazówek zegara, a drugi przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
im większa "róża", tym więcej płatków i wykałaczek, które je trzymają.
PO" Róży " strząsamy z wody i przenosimy na serwetkę, aby wyschła przez 3-5 minut.
podpalamy kocioł z olejem roślinnym i ogrzewamy do pożądanej temperatury.
jak sprawdzić, czy olej jest gotowy: wysuszyć jeden płatek serwetką i zanurzyć w oleju. Jeśli syczy i pojawią się bąbelki, olej jest gotowy.
opuść różę głową w dół i upewnij się, że nie przechyla się na bok przez 1-2 minuty. Ostrożnie odwróć go i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
gdy "Róża" stanie się tostowa, jest gotowa.
połóż go na papierowej serwetce, aby olej spłynął. Posyp solą.
gdy" róże " opadną, wyjmij wykałaczki. Będzie łatwiej, jeśli wcześniej obrócisz je nieco wokół osi podłużnej.
gotowe
róże ziemniaczane
można ostrożnie przenieść na talerz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g