placki jabłkowe na wodzie i drożdżach
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przygotuj ciasto naleśnikowe, po prostu zagniatając mąkę, jajko, drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Dodaj wino, trochę wody, aby uzyskać dość płynną masę. Odstaw na godzinę.
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w pierścienie o grubości 4 mm, włożyć do ciasta na kilka minut.
smażyć na oleju, posypać piaskiem lub proszkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g