placki jabłkowe na wodzie i drożdżach

dzieci pokochają to! Proste, apetyczne i bardzo satysfakcjonujące! Łatwe, smaczne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 38 % 16 g
węglowodany 55 % 23 g
253 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

przygotuj ciasto naleśnikowe, po prostu zagniatając mąkę, jajko, drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Dodaj wino, trochę wody, aby uzyskać dość płynną masę. Odstaw na godzinę.

Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w pierścienie o grubości 4 mm, włożyć do ciasta na kilka minut.

smażyć na oleju, posypać piaskiem lub proszkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy