skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój grzyby i usmaż.
bakłażany obrać, posiekać,posolić. Po 15-20 minutach odcedź uwolniony sok i smaż.
pomidory mają łodygi cięte ostrym nożem.
pokrój wieprzowinę na duże kawałki.
wlej olej roślinny do kotła, rozgrzej go, ostrożnie opuść kawałki mięsa. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż cała woda wyparuje i pozostanie tylko przezroczysty tłuszcz, a mięso nabierze przyjemnej Skórki.
włóż cebulę do kotła. Usmaż to.
sól (1/2 łyżeczki) i pieprz (1/2 łyżeczki) mięso.
wlej wrzący bulion (możesz z kostki), przykryj kocioł pokrywką i pozostaw do duszenia na bardzo małym ogniu przez około 30-40 minut.
po tym czasie dodaj do mięsa smażony bakłażan i grzyby. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
następnie włóż przyprawy do mięsa, liść laurowy, przyprawy domowe, wymieszaj pieczeń i utop do połowy pomidory. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
pieczeń po naszemu z wieprzowiną jest gotowa.
rozmroziłem też ciasto drożdżowe w kuchence mikrofalowej, zrobiłem ciasta, posmarowałem je mieszanką oleju roślinnego, czosnku i soli i podałem do stołu. Tortille zanurzono w sosie. Okazało się pyszne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g