puszyste placki na kwaśnym mleku, jajkach i drożdżach

wspaniałe placki są szczególnie dobre ze słodkim dżemem! Niedawno nauczyłem się gotować takie jedzenie jak kwaśne naleśniki na wodzie, ale od pierwszego razu są dla mnie bardzo dobre. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na przygotowanie moich "markowych" kwaśnych naleśników.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 65 % 35 g
264 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

zaczynamy więc od ugniatania ciasta. Aby to zrobić, rozcieńczamy 20 gramów drożdży w trzech łyżkach. łyżki czystej wody. Następnie bierzemy pół szklanki kwaśnego mleka (lub wody) i dodajemy do mieszanki drożdży. Tutaj wlej pół łyżki cukru pudru i 2 szklanki przesianej mąki. Ciasto dokładnie przeszkadzamy. Następnie przykryj go ręcznikiem i pozostaw na noc.

rano rozcieńczyć resztę wody w małej misce z jajkami kurzymi, cukrem i solą. Wlej całą tę mieszaninę do ciasta. Następnie zasypiamy 300 gramów przesianej mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i jednorodne. Pozwól ciastu trochę podejść i zacznij gotować naleśniki. Aby to zrobić, podgrzej patelnię, wlej olej, rozłóż ciasto łyżką stołową i usmaż naleśniki z obu stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy