skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od ugniatania ciasta. Aby to zrobić, rozcieńczamy 20 gramów drożdży w trzech łyżkach. łyżki czystej wody. Następnie bierzemy pół szklanki kwaśnego mleka (lub wody) i dodajemy do mieszanki drożdży. Tutaj wlej pół łyżki cukru pudru i 2 szklanki przesianej mąki. Ciasto dokładnie przeszkadzamy. Następnie przykryj go ręcznikiem i pozostaw na noc.
rano rozcieńczyć resztę wody w małej misce z jajkami kurzymi, cukrem i solą. Wlej całą tę mieszaninę do ciasta. Następnie zasypiamy 300 gramów przesianej mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i jednorodne. Pozwól ciastu trochę podejść i zacznij gotować naleśniki. Aby to zrobić, podgrzej patelnię, wlej olej, rozłóż ciasto łyżką stołową i usmaż naleśniki z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g