skład / składniki
gotowanie krok po kroku
A oto kolejny kulinarny przepis na kotlety ziemniaczane, tym razem nadziewane grzybami. Takie kotlety nazywane są zrazami, ale istota nazwy się nie zmienia. Wszyscy wiedzą, że ziemniaki bardzo dobrze komponują się z grzybami. Spróbujmy więc nadać znajomemu jedzeniu-nowy kształt.
obierz ziemniaki, pokrój na duże kawałki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Spuść wodę i ugniataj popychaczem. I odstawiamy do ostygnięcia. Myjemy ręce i kroimy je w półpierścienie, a następnie smażymy na oleju roślinnym do jednolitego złotego koloru. Wlej jajka do tłuczonych ziemniaków i włóż część smażonej cebuli. Sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Z przygotowanej masy formujemy cienkie ciasta.
oczyść grzyby, pokrój na kawałki i smaż do miękkości. Następnie ostudzić i połączyć z resztkami smażonej cebuli. Umieść nadzienie grzybowe na środku każdego placka ziemniaczanego, około 1 łyżeczki. Zwiń zrazy w bułce tartej i smaż na złoty kolor na oleju roślinnym.
podawaj na gorąco. Osobno umieść śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g