zrazy z grzybami i ziemniakami

apetyczny, prosty i z duszą! Zwierzęta docenią i pokochają!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 64 % 14 g
113 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

A oto kolejny kulinarny przepis na kotlety ziemniaczane, tym razem nadziewane grzybami. Takie kotlety nazywane są zrazami, ale istota nazwy się nie zmienia. Wszyscy wiedzą, że ziemniaki bardzo dobrze komponują się z grzybami. Spróbujmy więc nadać znajomemu jedzeniu-nowy kształt.
obierz ziemniaki, pokrój na duże kawałki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Spuść wodę i ugniataj popychaczem. I odstawiamy do ostygnięcia. Myjemy ręce i kroimy je w półpierścienie, a następnie smażymy na oleju roślinnym do jednolitego złotego koloru. Wlej jajka do tłuczonych ziemniaków i włóż część smażonej cebuli. Sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Z przygotowanej masy formujemy cienkie ciasta.
oczyść grzyby, pokrój na kawałki i smaż do miękkości. Następnie ostudzić i połączyć z resztkami smażonej cebuli. Umieść nadzienie grzybowe na środku każdego placka ziemniaczanego, około 1 łyżeczki. Zwiń zrazy w bułce tartej i smaż na złoty kolor na oleju roślinnym.
podawaj na gorąco. Osobno umieść śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy