ziemniaki i wieprzowina po francusku

oryginalny pomysł na wspaniały lunch lub kolację. Około dwa tygodnie temu babcia mojego męża przekazała nam ze wsi dwa udka wieprzowe. Czego tylko z nich nie gotowaliśmy: solono smalec, smażyliśmy mięso, robiliśmy gulasz, gotowaliśmy galaretkę. Ale został nam mały 300-gramowy kawałek, z którego nie można zrobić nic specjalnego. Trochę się zastanowiłem i postanowiłem ugotować takie jedzenie jak ziemniaki po francusku. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na to danie.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 43 % 12 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso na kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Więc na początek bierzemy odpowiednie naczynie do pieczenia i smarujemy je olejem. Teraz kładziemy wieprzowinę pokrojoną w cienkie warstwy na dnie formy, dodajemy ją trochę na wierzchu, pieprzymy do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie układamy warstwę cebuli pokrojonej w krążki,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A na wierzchu kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie kółka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij wszystko majonezem na wierzchu, równomiernie rozprowadź łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie trzy twarde sery na średniej tarce i równomiernie przykryj całą powierzchnię ziemniaków majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wkładamy naszą formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy