skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kotlety z kapusty wykonane według mojego przepisu kulinarnego są idealnym posiłkiem na śniadanie lub kolację. Polecam zwrócić uwagę na to danie każdemu, kto dokładnie monitoruje swoją sylwetkę, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. Rozbieramy kalafior na kwiatostany i gotujemy do miękkości. Następnie posiekaj blenderem. Oddziel białka od żółtek. Lekko ubite żółtka wprowadzamy do schłodzonego puree z kapusty, następnie solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i posiekane warzywa, dobrze mieszamy. Namocz kawałki bochenka w mleku, wyciśnij i włóż do ciasta z kapusty. Następnie łączymy wszystkie składniki z mąką i dokładnie mieszamy. Ubij białka w mocną pianę i delikatnie włóż do ciasta kapuścianego. Smażyć kotlety z kapusty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na złoty kolor z obu stron. Ciasto rozprowadzamy łyżką. Gotowe kotlety kładziemy na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kotlety z kapusty podajemy z niskotłuszczową śmietaną i dodatkami ze świeżych warzyw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g