pyszne kotlety kalafiorowe

wspaniałe kotlety szczególnie przypadną do gustu wegetarianom!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 53 % 10 g
98 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kotlety z kapusty wykonane według mojego przepisu kulinarnego są idealnym posiłkiem na śniadanie lub kolację. Polecam zwrócić uwagę na to danie każdemu, kto dokładnie monitoruje swoją sylwetkę, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. Rozbieramy kalafior na kwiatostany i gotujemy do miękkości. Następnie posiekaj blenderem. Oddziel białka od żółtek. Lekko ubite żółtka wprowadzamy do schłodzonego puree z kapusty, następnie solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i posiekane warzywa, dobrze mieszamy. Namocz kawałki bochenka w mleku, wyciśnij i włóż do ciasta z kapusty. Następnie łączymy wszystkie składniki z mąką i dokładnie mieszamy. Ubij białka w mocną pianę i delikatnie włóż do ciasta kapuścianego. Smażyć kotlety z kapusty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na złoty kolor z obu stron. Ciasto rozprowadzamy łyżką. Gotowe kotlety kładziemy na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kotlety z kapusty podajemy z niskotłuszczową śmietaną i dodatkami ze świeżych warzyw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy