skład / składniki
metoda gotowania
od razu zdecydujmy sobie, że kawior z mintaja jest dokładnie tym samym przydatnym produktem, co kawior czarny lub czerwony. Oczywiście nie jest tak ładna i duża, ale to nie znaczy, że nie ma wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Aby rozwinąć narybek z jaj mintaja, potrzebujesz tego samego, co dla narybku jesiotra, więc w tym jaju nie ma oszustwa, a mintaj nadal nie zdegenerował się, ale nadal pływa w Morzu Barentsa. Jedyną różnicą jest to, że kawior tej ryby jest znacznie tańszy. Dlatego istnieją przepisy kulinarne, w których kawior z mintaja jest używany jako podstawa jedzenia.
Usuń film z kawioru. Jeśli film nie jest dobrze usuwany, kawior można po prostu zmielić przez sito. W dużej misce wymieszaj jajko i mąkę, dodaj oczyszczony kawior i sól. I wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj ją również do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzej olej. Z mielonego kawioru Rzeźbimy owalne lub okrągłe ciasta. Jeśli chcesz, aby kolor tych kotletów lub naleśników kawiorowych był jaśniejszy, możesz obtoczyć je w bułce tartej. Ciasto kawiorowe wkładamy do oleju i smażymy do miękkości.
podajemy do stołu z sałatkami warzywnymi i piklami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kawior z mintaja - 131 kcal/100g