pieczona ryba na ognisku

co może być smaczniejszego niż jedzenie gotowane na ogniu? Nic! Lubię makrelę na ognisku, okazuje się bardzo smaczna i delikatna. Dla wielu mężczyzn łowienie ryb jest doskonałym wypoczynkiem i przyjemną rozrywką. Ale nie każdy może pochwalić się umiejętnością przygotowania złapanego połowu. Dla miłośników wędkarstwa i pysznego jedzenia na łonie natury oferujemy prawdziwy" męski " przepis kulinarny – ryby pieczone na ognisku.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

Wybierz średniej wielkości rybę, oczyść ją z łusek i dokładnie spłucz bieżącą wodą. Następnie wycieramy go i wykonujemy poprzeczne nacięcia po bokach, aby ryba była równomiernie solona i pieczona. Pocieramy solą i przyprawami i zostawiamy na około pół godziny. W tym czasie pokrój cebule w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę i marchewkę smażymy na oliwie z oliwek, dodając przyprawy i sól. Następnie bierzemy folię do pieczenia i nie rozprowadzamy cebuli, pokrojonej w pierścienie i polanej oliwą z oliwek. Połóż rybę na krążkach cebuli. Nadzienie jest ciasno umieszczone w brzuchu ryby. Pozostałe krążki cebuli układamy na wierzchu, całość podlewamy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy przyprawami. Następnie zawiń rybę w folię i rozpal ognisko. Kładziemy rybę na ciepło. Co 5 minut obracamy rybę, aby była równomiernie usmażona. Po pół godzinie ryba pieczona na ogniu jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy