skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz średniej wielkości rybę, oczyść ją z łusek i dokładnie spłucz bieżącą wodą. Następnie wycieramy go i wykonujemy poprzeczne nacięcia po bokach, aby ryba była równomiernie solona i pieczona. Pocieramy solą i przyprawami i zostawiamy na około pół godziny. W tym czasie pokrój cebule w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę i marchewkę smażymy na oliwie z oliwek, dodając przyprawy i sól. Następnie bierzemy folię do pieczenia i nie rozprowadzamy cebuli, pokrojonej w pierścienie i polanej oliwą z oliwek. Połóż rybę na krążkach cebuli. Nadzienie jest ciasno umieszczone w brzuchu ryby. Pozostałe krążki cebuli układamy na wierzchu, całość podlewamy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy przyprawami. Następnie zawiń rybę w folię i rozpal ognisko. Kładziemy rybę na ciepło. Co 5 minut obracamy rybę, aby była równomiernie usmażona. Po pół godzinie ryba pieczona na ogniu jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g