placki ziemniaczane oryginalne
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od ziemniaków. Ziemniaki do placków ziemniaczanych są przyjmowane z żółtymi, kruchymi odmianami, ponieważ ta odmiana nie jest tak wodnista jak reszta i nadaje się do smaku placków ziemniaczanych. Jeśli sok zostanie uwolniony, wystarczy go wycisnąć, ale nie dodawać mąki, ponieważ prawdziwe placki ziemniaczane są przygotowywane bez mąki. Ziemniaki do placków ziemniaczanych należy zetrzeć do stanu papkowatego za pomocą robota kuchennego lub na tarce do puree. Placki ziemniaczane nie zawierają cebuli i papryki. To były podstawowe wskazówki, a teraz samo gotowanie.
starte ziemniaki należy wyrzucić na drushlag (siatkowy), aby nadmiar soku stos. Dodaj jajka i sól do masy, wymieszaj. Do smażenia należy użyć patelni z grubym dnem (żeliwnej). Smażyć placki ziemniaczane na oleju roślinnym. Klasyczne placki ziemniaczane podawane są ze śmietaną, ale dla oryginalności można mieszać borówki brusznicy z cukrem i posypać placki ziemniaczane. Jest również bardzo smaczny ze słodkim musem jabłkowym.
starte ziemniaki należy wyrzucić na drushlag (siatkowy), aby nadmiar soku stos. Dodaj jajka i sól do masy, wymieszaj. Do smażenia należy użyć patelni z grubym dnem (żeliwnej). Smażyć placki ziemniaczane na oleju roślinnym. Klasyczne placki ziemniaczane podawane są ze śmietaną, ale dla oryginalności można mieszać borówki brusznicy z cukrem i posypać placki ziemniaczane. Jest również bardzo smaczny ze słodkim musem jabłkowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g