gulasz z indyka z adjika

zamiast kurczaka spróbuj indyka, jest pyszny i bardzo delikatny. Co roku na Boże Narodzenie przygotowuję jako drugie danie takie jak gulasz z indyka. Teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

zaczynamy od umycia gulaszu, wysuszenia i smażenia przez kilka minut na oleju roślinnym na patelni. Następnie dopraw adżiką, papryką i solą według własnych upodobań. Następnie dodaj trochę wody lub bulionu z kurczaka, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut. Teraz obierz czosnek i promień, drobno posiekaj. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogony i nasiona, kroimy w drobną kostkę. Teraz podajemy przygotowaną cebulę i czosnek w oleju, dodajemy pieprz i smażymy, mieszając. Następnie wlewamy około szklanki wody, doprowadzamy masę do wrzenia, po czym dodajemy pomidora i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Teraz łączymy gulasz z indyka z warzywami i gotujemy na małym ogniu z przykrytą pokrywką przez około 20 minut. Następnie dodaj śmietanę i gotuj przez około 2-3 minuty. Gulasz z indyka jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy