grzybowy sos mleczny z pieczarek z mąką i przyprawami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od tego, że dobrze myjemy pieczarki, zalewamy wrzącą wodą przez minutę, a następnie dobrze suszymy i kroimy bardzo drobno lub siekamy w blenderze. Następnie na patelni z olejem smażyć grzyby na dużym ogniu na złoty kolor, sól. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mąkę i stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Gdy nasza masa nabierze jednorodnej konsystencji, Usuń nasz gotowy sos z ognia. Pozwól sosowi trochę ostygnąć, a następnie wlej go do specjalnego sosjerki, aby goście mogli sami dodać do naczynia tyle sosu, ile potrzebują. Podawaj sos na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g