grzybowy sos mleczny z pieczarek z mąką i przyprawami

ten sos grzybowy to tylko bajka! Nie da się oderwać! Kiedy gotuję tłuczone ziemniaki na mięso lub drób, zawsze podaję do niego sos grzybowy z pieczarek w specjalnym sosie. Moim zdaniem te grzyby i ziemniaki bardzo dobrze do siebie pasują. To sos grzybowy nadaje temu jedzeniu wyjątkowy pikantny smak. Dla tych, którzy chcieliby również spróbować tej niesamowitej kombinacji produktów, przedstawiam szczegółowy przepis kulinarny na ten sos.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 47 % 9 g
112 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

zaczynamy więc od tego, że dobrze myjemy pieczarki, zalewamy wrzącą wodą przez minutę, a następnie dobrze suszymy i kroimy bardzo drobno lub siekamy w blenderze. Następnie na patelni z olejem smażyć grzyby na dużym ogniu na złoty kolor, sól. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mąkę i stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Gdy nasza masa nabierze jednorodnej konsystencji, Usuń nasz gotowy sos z ognia. Pozwól sosowi trochę ostygnąć, a następnie wlej go do specjalnego sosjerki, aby goście mogli sami dodać do naczynia tyle sosu, ile potrzebują. Podawaj sos na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy