skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuję i schładzam wodę, wlewam do niej olej słonecznikowy, dodaję sól, cukier i sodę gaszoną octem. Wlać mieszaninę mąki pszennej i kaszy manny, aż ciasto będzie konsystencją przypominającą niezbyt gęstą śmietanę. Semolina nadaje chudym naleśnikom siłę. Przegotowanej wody w żadnym wypadku nie należy zastępować po prostu wodą z kranu lub przefiltrowaną. Naleśniki mogą się nie udać lub w ogóle nie działać. Smażyć słodkie chude na rozdrobnionej patelni w oliwie lub rafinowanym oleju słonecznikowym. Wlej ciasto na patelnię specjalną łyżką do naleśników z dziobkiem i potrząsając patelnią równomiernie rozprowadzam ciasto cienką warstwą na całej powierzchni. Zwykle podaję z dżemem truskawkowym lub galaretką. Przepis na słodkie, chude naleśniki bez jajek przykuł moją uwagę w kalendarzu z przepisami na każdy dzień. To jedzenie spodoba się tym, którzy z jakiegokolwiek powodu odmawiają produktów pochodzenia zwierzęcego: wiernym lub wegetarianom. Trudno sobie nawet wyobrazić coś łatwiejszego na deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g