bakłażan po chińsku w sosie sojowym

fantastyczny smak bakłażana z pikantną nutą.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 60 % 15 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zgodnie z tradycją pod koniec sierpnia gotujemy bakłażany w sosie sojowym po chińsku z przyjacielem, który opowiedział mi ten przepis kulinarny. Najpierw dokładnie umyj pietruszkę, koperek i bakłażan. Następnie obierz bakłażany i pokrój je w paski. Bierzemy mały rondel i mieszamy w nim sos sojowy z pieprzem i czosnkiem, przepuszczony przez czosnek z solą. W przygotowanym sosie namoczymy słomkę bakłażana i zostawiamy na godzinę w lodówce, a w międzyczasie wzmacniamy kanapkami z szynką i serem. Podczas rozmowy i picia na spotkanie możesz wrócić do kuchni. To tylko figura retoryczna, w końcu jesteśmy w kuchni. Pozostaje nam tylko podgrzać olej roślinny na żeliwnej patelni i trochę usmażyć marynowane bakłażany po chińsku. Cóż, jedzenie jest gotowe! Układamy go na talerzach, miażdżymy drobno pokruszonymi ziołami i przystępujemy do jedzenia. W końcu w kolejce mamy jeszcze coś z dań mięsnych, a to tylko lekka rozgrzewka w stylu tradycyjnej kuchni chińskiej przed prawdziwym obiadem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy