skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zgodnie z tradycją pod koniec sierpnia gotujemy bakłażany w sosie sojowym po chińsku z przyjacielem, który opowiedział mi ten przepis kulinarny. Najpierw dokładnie umyj pietruszkę, koperek i bakłażan. Następnie obierz bakłażany i pokrój je w paski. Bierzemy mały rondel i mieszamy w nim sos sojowy z pieprzem i czosnkiem, przepuszczony przez czosnek z solą. W przygotowanym sosie namoczymy słomkę bakłażana i zostawiamy na godzinę w lodówce, a w międzyczasie wzmacniamy kanapkami z szynką i serem. Podczas rozmowy i picia na spotkanie możesz wrócić do kuchni. To tylko figura retoryczna, w końcu jesteśmy w kuchni. Pozostaje nam tylko podgrzać olej roślinny na żeliwnej patelni i trochę usmażyć marynowane bakłażany po chińsku. Cóż, jedzenie jest gotowe! Układamy go na talerzach, miażdżymy drobno pokruszonymi ziołami i przystępujemy do jedzenia. W końcu w kolejce mamy jeszcze coś z dań mięsnych, a to tylko lekka rozgrzewka w stylu tradycyjnej kuchni chińskiej przed prawdziwym obiadem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g