bakłażan z czosnkiem i orzechami włoskimi po gruzińsku

cudowny przepis na pyszne bakłażany! Oryginalny, apetyczny i z duszą! Możesz zrobić takie bułki z bakłażanem z orzechami lub bułki z bakłażanem z orzechami włoskimi. Z orzechami można przygotować wiele potraw. Jeśli jeszcze nie próbowałeś bakłażana, chcę cię uczyć. Pożyczyłem to z kuchni gruzińskiej.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

weź to warzywo, najlepiej tego samego rozmiaru. Kroimy w formie języczków, oczywiście można również w pierścienie, które lubią, solimy i dajemy czas, aby wyszła gorycz. To około godziny lub półtorej. Smażyć jak zwykle na oleju słonecznikowym. Powinieneś już mieć gotową mieszankę, którą posmarujemy każdym bakłażanem. Przełóż orzechy przez maszynę do mięsa. Włóż do miski. Tutaj drobno posiekaj kolendrę i pietruszkę, dodaj ocet. Biorę wino, możesz jabłko. Sól, pieprz i wyciśnij czosnek. Gdy zakładki są jeszcze gorące, połóż nadzienie na wierzchu i złóż na pół. Przenieś każdą kulkę z cebulą pokrojoną w pierścienie. Ostudzić i trochę namoczyć. To wszystko, teraz możesz spokojnie podać do stołu. Takie bakłażany z orzechami mogą być zarówno osobną przekąską, jak i nadają się do każdego przystawki. Na wierzchu zawsze dekoruję zielenią i ziarnami granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy