Sałatka z omletem i łososiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
ta niezbyt zwyczajna sałatka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią trochę rozpieszczać się nowymi doznaniami smakowymi i nadal trzymają się zdrowej żywności. Sałatka z omletem i łososiem to danie kuchni norweskiej. Główną różnicą w stosunku do innych sałatek z łososiem jest to, że ryba musi być smażona. Gotowanie zajmuje więcej czasu, ale smak jedzenia nabiera zupełnie niezwykłego smaku. Jeśli zamiast smażonego łososia włożysz wędzonego do sałatki, otrzymasz zupełnie nowe danie. Masz więc szansę spróbować dwóch potraw na raz-przepis kulinarny daje taką możliwość.
zaczynamy od usmażenia naszej ryby, a następnie oczyszczenia jej z kości. Łosoś dzielimy na małe kawałki i mieszamy z ryżem gotowanym w osolonej wodzie. Posyp rybę octem ryżowym i odstaw. W tym czasie smażymy omlet z dwóch jajek z dodatkiem pieprzu, łyżki kwaśnej śmietany i startego sera. Lepiej, żeby był cienki. Ostudzić omlet, złożyć rurkę i pokroić "w makaron". Dodaj "makaron" omletowy do ryżu i ryb, wymieszaj. Włóż posiekaną zieloną cebulę i dopraw majonezem do smaku.
zaczynamy od usmażenia naszej ryby, a następnie oczyszczenia jej z kości. Łosoś dzielimy na małe kawałki i mieszamy z ryżem gotowanym w osolonej wodzie. Posyp rybę octem ryżowym i odstaw. W tym czasie smażymy omlet z dwóch jajek z dodatkiem pieprzu, łyżki kwaśnej śmietany i startego sera. Lepiej, żeby był cienki. Ostudzić omlet, złożyć rurkę i pokroić "w makaron". Dodaj "makaron" omletowy do ryżu i ryb, wymieszaj. Włóż posiekaną zieloną cebulę i dopraw majonezem do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g