naleśniki wołowe z wątróbką

delikatne, smaczne i bardzo satysfakcjonujące placki są dobre na śniadanie lub kolację!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 30 % 9 g
149 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

moja rodzina bardzo lubi jeść jedzenie z produktów mięsnych-wątroby wołowej lub wieprzowej, płuc, nerek.Szczególnie lubię jeść i gotować naleśniki z wątroby, których przepis mocno zajął należne mi miejsce w moim zeszycie na temat pieczonych potraw. A teraz chciałbym podzielić się z wami kulinarnym przepisem na to danie. Na początek oczyszczamy wątrobę z błon i przewodów, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na 15 minut w słodzonej i osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy wątrobę z wody, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Teraz przepuszczamy wątrobę przez maszynę do mięsa. Teraz dodaj mąkę, żółtka, sól do smaku, sodę do masy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Teraz dobrze ubij w gęstą pianę i delikatnie wymieszaj z masą wątrobową. Teraz bierzemy patelnię, podgrzewamy na niej olej roślinny. Po podgrzaniu ostrożnie wlej masę na jedną łyżkę stołową i upiecz naleśniki z wątroby po obu stronach, aż pojawi się skorupa. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe, podawaj lekko schłodzone z majonezem lub kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy