skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moja rodzina bardzo lubi jeść jedzenie z produktów mięsnych-wątroby wołowej lub wieprzowej, płuc, nerek.Szczególnie lubię jeść i gotować naleśniki z wątroby, których przepis mocno zajął należne mi miejsce w moim zeszycie na temat pieczonych potraw. A teraz chciałbym podzielić się z wami kulinarnym przepisem na to danie. Na początek oczyszczamy wątrobę z błon i przewodów, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na 15 minut w słodzonej i osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy wątrobę z wody, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Teraz przepuszczamy wątrobę przez maszynę do mięsa. Teraz dodaj mąkę, żółtka, sól do smaku, sodę do masy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Teraz dobrze ubij w gęstą pianę i delikatnie wymieszaj z masą wątrobową. Teraz bierzemy patelnię, podgrzewamy na niej olej roślinny. Po podgrzaniu ostrożnie wlej masę na jedną łyżkę stołową i upiecz naleśniki z wątroby po obu stronach, aż pojawi się skorupa. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe, podawaj lekko schłodzone z majonezem lub kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g