naleśniki na kefirze są bujne
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozbij jedno jajko na rondel, dodaj cukier i dobrze ubij mikserem. Nie przestając ubijać tej masy, dodaj kefir i mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gęste ciasto. Następnie podgrzej patelnię i natychmiast zacznij smażyć naleśniki, okresowo smarując je olejem roślinnym. Lepiej zrobić małe naleśniki, kilka sztuk na patelni. Okażą się więc delikatne, bujne i bardziej apetyczne i po prostu rozpłyną się w ustach.
bujne naleśniki na kefirze dobrze wchłaniają miód, dżem, mleko skondensowane, śmietanę i inne dodatki, z którymi podasz je na stole. Jeśli naleśniki nie zostały zjedzone za jednym razem, włóż je do lodówki, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej. Miłego picia herbaty!
bujne naleśniki na kefirze dobrze wchłaniają miód, dżem, mleko skondensowane, śmietanę i inne dodatki, z którymi podasz je na stole. Jeśli naleśniki nie zostały zjedzone za jednym razem, włóż je do lodówki, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g