skład / składniki
gotowanie krok po kroku
robię naleśniki w ten sposób. Rozcieńczam drożdże, sól w ciepłej wodzie z cukrem, dodaję skórkę z cytryny i mieszam. Wlej mąkę do puszystych drożdży i zagniataj ciasto. Zostawiam go w ciepłym miejscu, a tymczasem robię jabłka. Musisz umyć jabłka i usunąć rdzeń. Jeśli ciasto wyrośnie, zaczynam smażyć naleśniki. Bez mieszania ciasta biorę trochę drewnianą szpatułką i rozprowadzam na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem.Naleśniki są podpiekane od dołu, więc rozprowadzam plasterki jabłek na wierzchu surowej części i polewam je ciastem. Odwracam się na drugą stronę. Gotowe naleśniki pięknie układam na szerokim naczyniu i posypuję cukrem pudrem od strony piekarnika. Jeśli w domu nie było jabłek, do pieczenia można użyć innych owoców i jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g