placki z cukinii na kefirze
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
prawdopodobnie każda gospodyni domowa zna tradycyjny przepis kulinarny na naleśniki z cukinii i była wielokrotnie praktykowana w przygotowywaniu tego dania. Ale istnieją również alternatywne sposoby przygotowania tej przekąski, takie jak placki z cukinii na kefirze. To właśnie o zawiłościach gotowania tego dania powiem ci teraz. Na początek bierzemy młodą cukinię, obieramy ją ze skóry, wyjmujemy nasiona i pocieramy na grubej tarce. Następnie dodaj jaja kurze i sodę do powstałej masy, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kefir, cukier, sól do tej mieszanki i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i ponownie zamieszaj. Następnie kładziemy patelnię z dużą ilością oleju na średnim ogniu, gdy się nagrzeje, przystępujemy do pieczenia naleśników. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe, połóż je na dużym naczyniu i podawaj. Naleśniki są przewiewne i chrupiące i chociaż smażone w dużej ilości oleju, nie wydają się tłuste. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g